wtorek, 8 listopada 2016

zupa ogórkowa...

DSCF7723 (540x720) (2)...dawno nie było żadnej zupy, więc dziś ulubiony przepis na ogórkową. Zupę ogórkową
zazwyczaj gotuje na żeberkach bądź kościach od schabu. Śmietanę to już każdy dodaje sobie jeśli chce na talerzu...


                                                                                                                                         .

kości od schabu
1 duża marchew
mała pietruszka
pół selera
kawałek pora
ziemniaki
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
4-5 ogórków kiszonych
kwas z ogórków
liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
koperek
śmietana
sól, pieprz

 

do garnka wrzucamy kości od schabu, liść laurowy i ziele angielskie; zalewamy wodą i na małym ogniu gotujemy wywar. Można go sobie przygotować dzień wcześniej. Kiedy mięso jest miękkie; wyjmujemy i obieramy mięso. Wrzucamy z powrotem do wywaru, następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy.

Obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach warzywa, pora kroimy w półplasterki.  Warzywa te przesmażamy na patelni na roztopionym maśle, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wrzucamy do zupy.

Gotujemy ok 10-15min. Pod koniec gotowania dodajemy starte także na tarce o grubych oczkach ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest dla nas mało kwaśna wlewamy kwas ogórkowy wedle uznania

20 komentarzy:

  1. Też lubię ogórkową, u mnie albo na skrzydełkach albo na żeberkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ogórkową.Cudownie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna jesienna zupka. Ja też dodaję do ogórkowej wodę z ogórków kiszonych : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak ogórkowa na swoich kiszonych ogóraskach, ja przeważnie gotuję zupy na karczku, no czasem jak mi się uda kupić jakieś dobre kostki z dużą ilością mięsa to też, ale karczek jest u mnie nr. 1.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta zupa wygląda tak smacznie, że zjadłabym od razu całą porcję!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też tylko na swoich ogórkach kiszonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ogórkową, czasem robię z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a miałam niedawno.... taka pogoda to i kwaśnego się chce :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! :) jak ja dawno nie robiłam ogórkowej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tradycyjna zupa, którą bardzo lubię. Czy filtrujesz wodę, na której gotujesz zupy? Smak takiej zupy jest lepszy, subtelniejszy...

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczna typowo polska zupa, taka jesienno-zimowa.
    Również używam własnoręcznie zrobionych ogórków, nawet robię specjalny przecier ogórkowy na zupę i wekuję na zimę.
    Potem wystarczy tylko odkręcić słoik i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup, a jak jest zimno, nie to jak gorąca zupka : )

    OdpowiedzUsuń
  13. Ogórkowa, pomidorowa, krupnik.... Chyba moje ulubone tradycyjne, polskie zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ProstyPrzepisNa26 grudnia 2016 14:27

    Moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń