poniedziałek, 5 grudnia 2016

makowiec ucierany

DSCF7904gwi (525x700) 
 ...przepis na ten makowiec dostałam z dobre 10 lat temu od koleżanki. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia. Przepis na dużą blachę (25x36cm) Polecam!!!



Ciasto:
5 jaj
1 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 łyżek oleju
3/4 miękkiej margaryny
3 łyżeczki proszku
1 łyżka octu

Masa makowa:
puszka dobrej masy makowej
ubita piana z 2-3 białek
garść rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej
3 łyżki dżemu (ja dałam jeżynowy)


jajka ubić z cukrem następnie dodać miękką margarynę, olej i pozostałe składniki. Ciasto dobrze wymieszać mikserem będzie dość gęste ale takie właśnie ma być.
Masę makową wyjąć z puszki dodać, bakalie i ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę (25x36cm) na wierzch wyłożyć masę makową. Ja dodatkowo po wyłożeniu masy przemieszałam widelcem żeby były esey floresy ale nie jest to konieczne. Piec  około 50-60 min w 160 st.
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem

15 komentarzy:

  1. Zdecydowanie bardziej wolę takie szybkie makowce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny makowczyk i świetnie się prezentuje : )

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało świętami u Ciebie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z makiem to ja się piszę na kawałek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny makowiec, zjadłabym ze smakiem :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie udekorowałaś makowca. Czuć już święta :-)
    Zapraszam na świeżo dodaną rybę po grecku http://prostyprzepisna.blog.pl/76/pyszna-ryba-po-grecku/

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie makowiec to podstawa świąt

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przesmacznie i chyba dla mnie na święta jest to lepsza opcja niż zwykły makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej, przepis w sam raz dla mnie - prosty, a zapowiada się smakowicie :) Podpowiedzcie - dżem dodaje się do masy makowej razem z bakaliami i pianą?

    OdpowiedzUsuń
  11. tak dżem dodajemy do masy makowej

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda! :)
    Izuniu, zdrowych , pogodnych Świąt i wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym Roku, przede wszystkim ciepła i wsparcia rodzinnego we wszystkim. Ściskam mocno :)
    PS mam nadzieję, że śledzie imbirowe zasmakują Ci. Dawno ich nie robiłam, ale bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm.... uwielbiam go! moja mama dawniej piekła go bardzo często na Święta :)

    OdpowiedzUsuń