niedziela, 2 kwietnia 2017

babka serowa

...babka serowa z lukrem i pistacjową posypką. Bardzo smaczna babka serowa o delikatnym smaku. Kremowy serek sprawia, że babka po upieczeniu jest wilgotna...




5 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
200 g serka kremowego (taki jak do kanapek)



Miękkie masło miksujemy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy, aż powstanie puszysty krem. Następnie dodajemy serek. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodajemy po jednym jajku. Na koniec stopniowo dodajemy przesiane maki z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką,  nie za długo tylko do połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej np kaszą manną foremki. Babkę pieczemy ok 45-55 min w temp 160st do suchego patyczka

16 komentarzy:

  1. Piękna :) widzę, że też myślisz już o świętach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna , apetyczna i chce się ją schrupać ;-)
    Pozdrawiam wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękna babka, bardzo fajny pomysł z pistacjami, które przełamują słodycz lukru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna babeczka :) Takie ciasta lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę ją upiec!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak przepięknie wygląda! Na pewno smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka z serkiem na pewno jest pyszna i bardziej wilgotna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie i kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej baby jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta babka jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam wypieki z twarogiem, są takie kremowe!

    OdpowiedzUsuń