środa, 17 maja 2017

budyń jaglany na mleku kokosowym


...bardzo smaczny budyń z kaszy jaglanej. Przepis podpatrzony na blogu Kasi "Lejdi Of the House" Nieco zmieniłam nie dodałam banana no i nie miałam jogurtu więc zamiast niego dałam śmietanę 36%



100g kaszy jaglanej
400ml puszka mleka kokosowego
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
180ml śmietany 36%



Kaszę wsypujemy na sitko; płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem aby usunąć gorycz.

Do garnka przelewamy mleko kokosowe, dodajemy wiórki, cukier i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu często mieszając do czasu, aż kasza wchłonie mleko będzie to około 20-25 minut.

Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodajemy śmietanę. Następnie należy zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z czym lubimy, u mnie był to sos jeżynowy...

13 komentarzy: