środa, 14 czerwca 2017

bułeczki z truskawkami z ciasta drożdżowo-serowego


...szczerze polecam ten przepis bo bułeczki z tego ciasta są puszyste, mięciutkie i na drugi dzień równie smaczne. Do ciasta dodałam serek homogenizowany bo akurat taki miałam, ale równie dobrze można dodać twaróg.  Ciasto podczas wyrabiania jak i formowania bułek jest dość luźne ale takie ma właśnie być i warto nieco pomęczyć się. Z podanych składników wyszło mi 12 średnich bułek.





ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
2 jajka
1/3 kostki masła
0,5 szkl mleka
3 łyżki cukru
150g serka homogenizowanego bądź białego sera
1/2 łyżeczki soli
25g drożdży

truskawki

kruszonka ( ja robię na oko)
100g mąki
60g rozpuszczonego masła chłodnego
60g cukru
łyżeczka cukru waniliowego



do miski wsypujemy mąkę, robimy „dołek” wkruszamy drożdże, łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Następnie dodajemy resztę cukru, jajka, miękkie masło, szczyptę soli, biały ser i resztę mleka. Zagniatamy ciasto; ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 12 części. Formujemy kulki; układamy na blasze wyłożonej papierem i zostawiamy jeszcze kilka chwil ok 15 min  w cieple do wyrośnięcia. Następnie kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. (coś takiego jak tu w "Cebularzach") We wgłębienia wkładamy truskawki; ja swoje pokroiłam na ćwiartki bo miałam truskawki giganty.

Wszystkie składniki kruszonki razem mieszamy i rozdrabniamy rękoma. Bułeczki posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20-25 min w 160-170st

Upieczone bułeczki wykładamy na kratkę do ostudzenia. Kiedy trochę przestygną możemy dodatkowo polukrować.


22 komentarze:

  1. Ależ apetycznie wyglądają!!! I jakie piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, szkoda że ja nie mam takich zdolności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak pysznie, że...podkradam jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, jak dobrze byłoby je mieć na jutrzejsze śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjątkowo urocze bułeczki. Z pewnością wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie! na jednej bym nie skończyła ;)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak sa truskawki to i koniecznie takie bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ~Aguś kulinarnie17 czerwca 2017 14:49

    Smakowite:) ile mleka dać do zaczynu?jest napisane mleko,a następnie dodać resztę mleka-czyli ile? :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezwykle kuszące, chętnie skusiłabym się nie na jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleka ogólnie pół szklanki i mozna z calej ilości zrobić zaczyn a można z części i reszte potem wlać

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie one muszą być pyszne ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ~Aguś kulinarnie29 czerwca 2017 01:51

    Super,dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ~Aguś kulinarnie6 lipca 2017 02:35

    Upiekłam je, efekt przeszedł moje oczekiwania,ciasto przepyszne,lekkie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. cieszę się że smakowały ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze na świecie, u mnie jedzone jeszcze ciepłe👌

    OdpowiedzUsuń