niedziela, 5 listopada 2017

rumuński tort orzechowy

...to tego typu ciasto „im starsze tym lepsze”  Placki spokojnie można upiec nawet tydzień wcześniej, a przełożyć kremem 3-4 dni przed podaniem wtedy jest najlepsze.





ciasto:
1,5 szkl mąki
95 g miodu
70 g cukru pudru
80 g mielonych orzechów laskowych
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka sody

krem:
100 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
150 g mielonych orzechów
2 żółtka
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 szklanka kwaśnej gęstej śmietany
kieliszek alkoholu (rumu, wódki)
dżem jeżynowy (nie jest konieczny)


Wszystkie składniki składniki zagniatamy; formujemy wałek, zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie dzielimy wałek na 6 części i każdą rozwałkowujemy na placek o wielkości dna formy. Użyłam tortownicy o 22cm. Ciasto jest dość klejące, na papierze odrysowałam okrąg nałożyłam część ciasta, przykryłam folią spożywczą i rozwałkowałam cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy placki przez około 8-10 minut, aż lekko zbrązowieją. Po wystygnięciu układamy jeden na drugim nie zdejmując papieru. Zostawiamy w spokoju przez minimum 24 godziny.

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka i jeszcze ucieramy, następnie wsypiemy orzechy i dodajemy po łyżce śmietanę; dokładnie mieszamy i na koniec wlewamy alkohol.

Kremem przekładamy kolejne warstwy ciasta. Dla przełamania słodyczy kremu, dwa placki przed nałożeniem kremu można posmarować dżemem. Wkładamy do lodówki, najlepiej na kolejne 24 godziny.



Źródło: "Morskie cytrusy"

20 komentarzy:

  1. Ojoj przepiękny *.* Orzechowy musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki cudny i bardzo apetyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki :) torcik musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale cudo! Zjadłabym ten kawałek! <3

    https://buszujwkuchni.com/- zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam wielką ochotę na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciasta bardzo lubię :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on cudownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rety, jaki piękny! Niesamowicie dekoracyjne i eleganckie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały tort! Wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie, aż palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratulacje, tort wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort przepiekny i chetnie go zrobie, ale czy mozna czyms zastapic surowe zoltko w kremie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki torcik chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń