niedziela, 12 listopada 2017

serowe oponki


...mięciutkie, puszyste oponki; ale tego samego dnia. Na drugi dzień zostało mi kilka i są nieco twardsze, dlatego warto zrobić z połowy porcji tym bardziej , że robi się je błyskawicznie.  Ja tak zrobiłam i wyszło mi 18 oponek wykrawanych "setką"...





300g twarogu
2 łyżki cukru
2 jajka
1 szklanka +2 łyżki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka esencji waniliowej
cukier puder do posypania
olej do smażenia



Twaróg rozcieramy z cukrem i z jajkami.  Dodajemy esencję oraz szklankę mąki wymieszaną z sodą. Wyrabiamy ciasto i  razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę wsypać mąkę. Ciasto powinno być miękkie i luźne, ale nie klejące się do rąk.

Ciasto rozwałkowujemy na 8-10 mm i wykrawamy "setką" oponki robiąc małym kieliszkiem w środku dziurkę. Oponki smażymy z obu stron w rozgrzanym oleju, osączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem.



13 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają! Uwielbiam! :) )


    https://www.facebook.com/buszujwkuchni/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wszelkie serowe wypieki, desery czy inne słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi mega ochoty!!! Ostatnio smażyłam oponki serowe na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bosko aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wyglądają :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie a zwłaszcza jak jest ze serem :D Właśnie niedługo mam robić podobne słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  8. O matko ale bym zjadła takich pyszności

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam! Faktycznie, najlepsze są od razu po przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oponki serowe to zawsze mile widziany gość na słodkim stole :) Twoje wyszły idealne!

    OdpowiedzUsuń