czwartek, 11 stycznia 2018

łabędzi puch




...ciasto z oryginalnym kremem; bo z dodatkiem bułek kajzerek. Ciasto nie jest za słodkie i w sumie gdyby nie wiórki kokosowe było by bardzo neutralne w smaku. Polecam!


 



biszkopt:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

krem:
2-3 bułki kajzerki
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru 

2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g wiórków kokosowych
200 g masła

nasączenie:

2 łyżki esencji waniliowej
1 szklanki wody

dodatkowo:
słoik dżemu z czerwonej porzeczki
3–4 łyżki wiórków kokosowych

 


biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier. Następnie mieszając łyżką dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z masą przy pomocy szpatułki. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej o wymiarach mniej więcej 25 x 34 cm. Pieczemy 170 st ok  30 – 35 min. Studzimy.
 

krem: Bułki zalewamy 2 szklankami mleka i odstawiamy. Kiedy napęcznieją blendujemy je na papkę razem z mlekiem, w którym się moczyły. Pozostałą szklankę mleka zagotowujemy, dodajemy cukier i cukier waniliowy, rozdrobnione bułki i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła, gotujemy 5 minut na średnim ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło miksujemy, dodając stopniowo po 1 łyżce masy z bułkami.
 

biszkopt przekrawamy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich układamy na dnie blaszki, nasączamy, smarujemy cienko dżemem. Wykładamy 3/4 kremu, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy resztą kremu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi ( wiórki można uprażyć na patelni , ale ja takich nie lubię i posypałam takimi prosto z paczki.

21 komentarzy:

  1. Bardzo intrygujące ciasto z uwagi na krem z kajzerek, ale jeśli polecasz to na pewno dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow kajzerek w kremie jeszcze nie widziałam, ciekawy pomysł :> A ciasto wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię to ciasto, wieki nie robiłam, pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto :-) częstuję się kawałkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jedno z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda delikatnie jak chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasto, jeszcze nie robiłam, ale mam na nie wielką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale :) Mam na nie wielki apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne ciasto :0 musi być nieziemsko pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne ciasto! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowity pomysl te kajzerki. Bardzo eleganckie ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo smakowicie :-)zaintrygowały mnie te kajzerki :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Moi domownicy wprost ubóstwiają to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale urocze ciasto! Wygląda tak delikatnie i pysznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak nasaczyc biszkopt będę robić to pierwszy raz. Dziękuję za pomoc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja smaruję pędzelkiem silikonowym łyżką polewam z mikstury w/g przepisu

      Usuń