...przepyszna babka jogurtowa, piekłam ją 3 razy pod rząd co mi się nie często zdarza. Polecam Wam ten przepis, ja z pewnością będę do tego przepisu na babkę jogurtową jeszcze nie raz wracała.
Jogurt jak i jajka najlepiej wyjąć z lodówki wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej...
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
Całe jajka w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.
Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Źródło: "Ciastkożercy.pl"
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
Całe jajka w temperaturze pokojowej, ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.
Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Źródło: "Ciastkożercy.pl"
Oj, uwielbiam takie proste ciasta- cytryna i jogurt to super połączenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, uwielbiam babki, a takie z lukrem najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo prosta w przygotowaniu, koniecznie do zrobienia!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, jak złoty puszek :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWilgotna, taka jak lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszna babka :)
OdpowiedzUsuńŚwietna babeczka! Bardzo lubię ciasto jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńPoproszę duży kawałek, już wiem, że by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńCudowna :-) uwielbiam baby jogurtowe ponad wszystko :-)
OdpowiedzUsuńZ pewnością świetna w smaku :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię jogurtowe babki, mniam !
OdpowiedzUsuńWspaniała :D Uwielbiam takie puszyste, wilgotne ciasta :D
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńNa pewno porwę ten przepis...
Lubię takie wilgotne babki, a tak właśnie tą sobie wyobrażam;)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo apetyczne, wilgotne i bardzo puszyste, pycha ;-D
OdpowiedzUsuńBabki uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńA mnie nie wyszła :(, zakalec.
OdpowiedzUsuńW "bundt pan" pieczemy?
OdpowiedzUsuńMożna upiec w foremce 23cm X 23cm?
Z budyniem - to chodzi o wlozenie proszke (nie przygotowany budyn, prawda?)
A jezeli nie mamy jedno opakowanie budynie? Czy jest cos innego ktore zadziala?
tak można upiec w takiej formnie
Usuńdodajemy proszek budyniowy jak nie ma 2 można dac jeden
a jak nie mamy budyniu...?
Usuńto można dać 4 łyżki skrobi ziemniacznej bądź kukurydzianej
OdpowiedzUsuńSwietna jestes ze tak szybko odpisujesz. Dziekuje Ci bardzo. Dam znać jak smakowało ciasto jutro lub pojutrze. Mam zamiar upiec i zabrać na spotkanie "śniadaniowe". Myślisz że takie ciasto pasuje?
Usuń:) prosze dac znać. Mam nadzieję ze będzie smakowało ja bardzo lubię to ciasto i u nas znika w kilka chwil
UsuńZrobiłam przy użyciu własnej mieszanki mąki w naczyniu 23cm x 23cm i wyszło piękne. Zaraz dam rodzicom na spróbowanie, a jutro będzie ostatecznym testem!
Usuńcieszę się że smakuje ;) to też jedno z moich ulubionych ciast
UsuńA jak Pani myśli czy budyń czekoladowy będzie tu pasował czy lepiej jednak skrobia?
Usuńzdecydowanie skrobia
UsuńDziękuję. Już ją jemy :) Zrobiłam ze skrobią i jest pyszna. Dodałam skórkę z eko cytryny i ten dodatek polecam, nawet z dwóch.
UsuńDziękuję za przepis i porady. Pozdrawiam
Justyna
Wszystkie ciasta czy to z jogurtem, kefirem, śmietaną wychodzą mi zakalce :-(
OdpowiedzUsuńTe wygląda przepysznie, ale wiem że i tak mi nie wyjdzie.
Wszystkie ciasta czy to z jogurtem, kefirem, śmietaną wychodzą mi zakalce :-(
OdpowiedzUsuńTe wygląda przepysznie, ale wiem że i tak mi nie wyjdzie.