czwartek, 3 maja 2018

placek drożdżowy z rabarbarem


...drożdżowe to jedne z moich ulubionych ciast, zawsze do drożdżówki chętnie wracamy. Jako, że pojawił się już rabarbar to moja dzisiejsza propozycja właśnie na drożdżowe z rabarbarem...






70 g świeżych drożdży
4-4,5 szklanek mąki pszennej
2 całe jajka
3 żółtka
1 szklanka ciepłego mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
0,5 szklanki oleju
ziarenka z polowy laski wanilii
szczypta soli
rodzynki
rabarbar




Do miski wsypujemy mąkę; robimy "dołek" wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy na ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.

Następnie dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy nieco mąki ale nie za dużo) Na końcu dodajemy rodzynki.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę

Robimy kruszonkę ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)

Wykładamy wyrośnięte ciasto na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy kruszonką; odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w 160 st około 45-50 minut. Kiedy nieco przestygnie posypujemy cukrem pudrem.


23 komentarze:

  1. Majowa klasyka - uwielbiam :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jeszcze rabarbaru nie spotkałam :(, dlatego z wielką przyjemnością porywam kawałek:) uwielbiam drożdżowe ciacho,a z rabarbarem to już musowo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja miłość do drożdżowca jakiś czas temu wróciła, ale z rabarbarem dawno nie piekłam. Lubię słodkie ciasta przełamane kwaśnymi dodatkami, więc Twój wypiek jak najbardziej wpisuje się w moje smakowe gusta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię robić i jeść ciasta drożdżowe. Twoje wygląda bardzo pysznie mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłam rabarbaru :) Ten przepis bardzo mi się podoba a i zdjęcie jest piękne.☕

    OdpowiedzUsuń
  6. mam w planie upiec, ale jeszcze u mnie w sklepach nie było rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ❤ też za mną chodzi drożdżowe ale wczoraj padło jednak na muffinki i kruche z rabarbarem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smak prosty ale niezapomniany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo, to już jest rabarbar? I placek pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u rodziców w ogrodzie mnóstwo rabarbaru ;))

      Usuń
  10. Ciasto drożdżowe z rabarbarem to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam <3 Właśnie się podobnym zajadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ pięknie i lekko się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie, już je lubię ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny, takie delikatny i puszysty :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne ciasto!
    Chce się natychmiast takie upiec...

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dawno drożdżowego nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszny wyszedl☺️

    OdpowiedzUsuń
  19. pyszności ! uwielbiam rabarbarowy sezon!

    OdpowiedzUsuń