środa, 20 maja 2009

domowy Baileys...

 

 

...oryginalnego baileys`a co prawda nie piłam, ale ten robię dość często i bardzo mi smakuje. Z tego przepisu wychodzą 2 pół litrowe butelki, i trochę;).. to trochę zawsze wlewam do szklanki stoi w kuchni i co wchodzę to sobie łyczka robię ;) ;)

 

 

 

 

1/2 l wódki
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego

to jest podstawowy przepis, jeśli ktoś chce można dodać trochę śmietanki, czy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Można dodać też trochę cukru pudru, ja nigdy nie dodawałam ostatnio zrobiłam właśnie ze śmietanką


Wstawiamy zamkniętą puszkę do garnka z wodą, tak żeby puszka była przykryta wodą (należy uzupełniać podczas gotowania). Gotujemy na małym ogniu 2 godziny od zagotowania sie wody, po ostygnięciu otwieramy, masa powinna być gęsta, powoli dodajemy alkohol i miksujemy... kiedys robiłam również z gotowej masy krówkowej, ale wolę gotować mleko w puszcze bo w gotowej masie są lekko wyczuwalne grudki. No ale oba są pyszne...

5 komentarzy:

  1. Wyborny widok tego kieliszka..
    Oryginal mialam okazje posmakowac.. Pyszny! ale z pewnoscia ten Twoj niewiele sie rozni..
    Ciekawa jestem ile moze postac taka butelka, czy to nadaje sie do szybkiego wypicia?;) Bo jak dla mnie 2 butelki, to chyba ze 2 lata bym saczyla;)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ojj może postać długo..chociaż jak zrobię to szybko znika..wszyscy u mnie lubią. Ja też się skusze chociaż raz na oryginał co by mieć porównanie

    OdpowiedzUsuń
  3. dla miłośników baileysa http://barman.netbird.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. witam
    właśnie wstawiam mleczko skondensowane :-) i mam 2 pytania - czy puszki muszą być zamknięte? i jaka ma być śmietanka.... ;-) zwykła, 30%, specjalna do kawy? nie wiem....a chciałabym dodać. pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. tak puszki maja byc zamknięte i na malutkim gazie i bardzo ważne należy pilnowac żeby woda sie nie wygotowała :) Ja dodawałam zwykłą 30%

    OdpowiedzUsuń