...szybciutki prosty placek gotowe w godzinkę :) Tak mi zasmakowało na kilkudniowym urlopie w Zakopanem, że poprosiłam "babcię" Elę o przepis. Oczywiście ledwo co wróciłam i upiekłam
Zazwyczaj to ciasto piekę w tortownicy o średnicy 24cm wychodzi dość wysokie, a czasem także piekę w tortownicy z tulejką 28cm...
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
3/4 szkl. cukru
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i budyń. Na koniec dodać ostudzoną, roztopioną margarynę. Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24 cm. Piec ok 40 minut w 160st. Przestudzone posypać cukrem pudrem...
:) tak tamto ciasto to jest właśnie to z "GP" jak się skończą truskawki bo na razie mam na nie wenę to wypróbuję Twój tuning:) na 100% bo uwielbiam ciasta cytrynowe....:) dzięki za inspiracje i pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńJest taki fajny myk, który na pewno wszyscy znacie, Iza, Ty to na mur beton:) ale może akurat ktoś jeszcze nie: w upieczonym cieście zrobić dziurki patyczkiem(np. drugim końcem pędzelka), głębokie i wpuścić tam lukier. Lukier cytrynowy robię tak: pół szklanki cukru pudru+sok z 1 cytryny, rozetrzeć łyżką w kubku i wsjo. To jest taki lukier do "namaczania" ciasta;) on nie zastyga tak na biało na placku tylko wsiąka ale w tym konkretnym przypadku właśnie o to chodzi:) Pozdrowienia!:)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo szybko się robi. Jest przepyszne i przepięknie wygląda:) Polecam
OdpowiedzUsuńjeszcze nie próbowałam ale spróbuje
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho ...palce lizać! niebo w gębie no po prostu pyszne
OdpowiedzUsuńfajnie że i Wam smakuje...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne!! :*
OdpowiedzUsuńMniam.. Pszepyszne.. :)
OdpowiedzUsuńMaja..;) nic mi nie pozostaje jak potwierdzić...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńzwykłe ciasto
OdpowiedzUsuń1 1/4 mąki pszennej ale czegpo kg czy szkl??? Pilne bo wlasnie robię.
OdpowiedzUsuńszklanki...zaraz poprawię bo musiało mi umknąć
OdpowiedzUsuńZaczyna sie piec, ja dodalam kakao bo lubie czekoladowe zobaczymy co wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńIzabel...daj znac jak wyszło
OdpowiedzUsuńszkoda,ze nie napisalas dokladnie ile margaryny,bo nie mialam takiej kostki do pieczenia,tylko zwykla i wrzucilam "na oko".Zaraz wstawiam do piekarnika,dziekuje za przepis :) ps.ja dodalam od sieie czekolade do picia w proszku o smaku wisni i sok z cytryny :)
OdpowiedzUsuńMarcia...dopisałam już kostka zazwyczaj ma 250 ale jak sie da mniej np 200 to też nie szkodzi. Daj znac jak smakowało. Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńpychotka do kawy super i robi się błyskawicznie.
OdpowiedzUsuńCiasto mi się udała super przepis polecam
OdpowiedzUsuńSpisuję przepis do wypróbowania))
OdpowiedzUsuń