środa, 20 maja 2009

najzwyklejszy, szybki placek

...szybciutki prosty placek gotowe w godzinkę :) Tak mi zasmakowało na kilkudniowym urlopie w Zakopanem, że poprosiłam "babcię" Elę o przepis. Oczywiście ledwo co wróciłam i upiekłam

Zazwyczaj to ciasto piekę w tortownicy o średnicy 24cm wychodzi dość wysokie, a czasem także piekę  w tortownicy z tulejką 28cm


DSCF0839 (525x700).jpg



0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5  szkl. mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
3/4 szkl. cukru
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna

Całe jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Dodać  wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i budyń. Na koniec dodać ostudzoną, roztopioną margarynę. Ciasto wylać na tortownicę  o średnicy 24 cm. Piec ok 40 minut w 160st. Przestudzone posypać cukrem pudrem... 

19 komentarzy:

  1. :) tak tamto ciasto to jest właśnie to z "GP" jak się skończą truskawki bo na razie mam na nie wenę to wypróbuję Twój tuning:) na 100% bo uwielbiam ciasta cytrynowe....:) dzięki za inspiracje i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest taki fajny myk, który na pewno wszyscy znacie, Iza, Ty to na mur beton:) ale może akurat ktoś jeszcze nie: w upieczonym cieście zrobić dziurki patyczkiem(np. drugim końcem pędzelka), głębokie i wpuścić tam lukier. Lukier cytrynowy robię tak: pół szklanki cukru pudru+sok z 1 cytryny, rozetrzeć łyżką w kubku i wsjo. To jest taki lukier do "namaczania" ciasta;) on nie zastyga tak na biało na placku tylko wsiąka ale w tym konkretnym przypadku właśnie o to chodzi:) Pozdrowienia!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto bardzo szybko się robi. Jest przepyszne i przepięknie wygląda:) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze nie próbowałam ale spróbuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciacho ...palce lizać! niebo w gębie no po prostu pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. fajnie że i Wam smakuje...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam.. Pszepyszne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maja..;) nic mi nie pozostaje jak potwierdzić...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. 1 1/4 mąki pszennej ale czegpo kg czy szkl??? Pilne bo wlasnie robię.

    OdpowiedzUsuń
  10. szklanki...zaraz poprawię bo musiało mi umknąć

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaczyna sie piec, ja dodalam kakao bo lubie czekoladowe zobaczymy co wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Izabel...daj znac jak wyszło

    OdpowiedzUsuń
  13. szkoda,ze nie napisalas dokladnie ile margaryny,bo nie mialam takiej kostki do pieczenia,tylko zwykla i wrzucilam "na oko".Zaraz wstawiam do piekarnika,dziekuje za przepis :) ps.ja dodalam od sieie czekolade do picia w proszku o smaku wisni i sok z cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Marcia...dopisałam już kostka zazwyczaj ma 250 ale jak sie da mniej np 200 to też nie szkodzi. Daj znac jak smakowało. Pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  15. pychotka do kawy super i robi się błyskawicznie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto mi się udała super przepis polecam

    OdpowiedzUsuń
  17. Spisuję przepis do wypróbowania))

    OdpowiedzUsuń