niedziela, 27 grudnia 2009

tort egipski.....

 

 

....dziś 3? urodziny  tym razem nie bloga a moje własne z tej okazji zapraszam na tort egipski.... Przepis znalazłam na tym blogu trochę długo czekał na swój dzień. No ale cóż dziś mogłam zrobić jak nie właśnie tort egipski..;):) Smak hmmm smak jak dla mnie boski, świetnie współgra krem budyniowy z bitą śmietaną, powtórzę go jeszcze nie raz...Jeśli potrzebujemy tort na wieczór radze blaty i krem zrobić dnia poprzedniego a przełożyć rano, wtedy karmel fajnie chrupie...;):)

 

 

 

 

Składniki na ciasto:

2 białka
2 łyżki cukru
pół łyżki mąki pszennej
40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (ja najmniejszą blaszkę mam o średnicy 22 cm i w takiej upiekłam ciasta). Piec około 15 minut w temperaturze 170ºC.
Należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
340 ml mleka
170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić . Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:

340 g śmietany kremówki
200 g + 2 łyżki cukru
120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Boki tortu obsypać migdałami.

 

 

7 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i sądząc z opisu - pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Życzę Ci kolejnych lat dostarczania nam świetnych jak do tej pory przepisów. Super blog , przynajmniej dla mnie, początkującej kuchareczki.
    Pozdrawiam, Aga

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego!! a tort bardzo smacznie sie zpowiada :)

    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam potwierdzam byl dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za pyszności mmmm
    zapraszam na moj nowy adres bloga www.krainawypiekow.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję pięknie za życzenia...;):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najlepszego, trochę spóźnione ale serdeczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń