niedziela, 25 kwietnia 2010

tort bezowo-kawowy

  
...mam spory zapas białek w zamrażalce i powoli je muszę wykorzystać..;) na początek zrobiłam tort bezowo-kawowy który znalazłam na tej stronie. Tort jest przepyszny!!!! Z pewnością przepis wykorzystam jeszcze nie raz latem zamiast kawy do masy powędrują jagody, maliny, truskawki..;)



Blaty bezowe:
6 schłodzonych białek
250 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny


Krem:
250 g schłodzonego serka mascarpone
250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić)
2 łyżki cukru pudru




Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia

Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać. Masą przełożyć blaty bezowe. Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce.

13 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba, bo lubię wszystko o smaku kawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wygląda mega smacznie, wspaniale Ci wyszedł , pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna bomba kaloryczna! no ale skoro kawowy... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. najsmaczniejsze.pl25 kwietnia 2010 21:52

    śliczny Ci wyszedł, mam 4 białka zamrożone muszę zrobić, tylko u mnie 2 dni 2 osoby i już nie ma torcika

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny torcik, super smakowicie wygląda, aż ślinka cieknie, pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. O wow! Jest po prostu obłędnie piękny! Alez musi smakować niesamowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest pyszny!! Tez go robiłam;]

    OdpowiedzUsuń
  9. majka http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com26 kwietnia 2010 10:31

    Sliczny torcik. Musi byc przepyszny! Polaczenie bezy i kawowego kremu bardzo do mnie przemawia :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Beza rządzi! wczoraj jadlam na deser bezę z kremem kawowym. Delicje! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny tort i do tego kawowy i bezowy!! To coś dla mnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Supcioo !! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. W moim przepiśniku przyszedł czas na ten deser. Ciekawe czy się uda, pewnie nie ;-)

    OdpowiedzUsuń