niedziela, 23 maja 2010

pita...





...przepis Alinki z "GP".  Nie ma tak dużo "roboty", pity wychodzą "nadmuchane"....:) polecam

 

 

250g mąki
20g drożdży
ok. szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli



Drożdże rozdrobnić i rozetrzeć z cukrem, dodać trochę letniej wody, 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20min do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól dodać oliwę, rozczyn i wodę. Wyrobić dość luźne ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 - 2godz. Cienko rozwałkować, wykroić kółka i odłożyć na papier do pieczenia na ok 30min do wyrośnięcia. Ja nie wykrawałam tylko "w ręku" lepiłam chlebki". Piekarnik i blachę (do pieczenia) rozgrzać do 230 - 250C, papier z plackami przełożyć na gorącą blachę i piec ok. 10min.

12 komentarzy:

  1. Wyszły Ci idealne :) Pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno juz nie jadłam pity. Ochoty mi narobuiłas tymi zdjeciami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz robiłam i coś mi nie poszło, były płaskie. Ale napewno jeszcze spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O pitę chętnie sobie zjem ;) Ach...z salatka i kurczakiem..pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystkie formy ciasta drożdżowego, ale pity jeszcze nie robiłam. Muszę sprobować - pięknie Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super ci wyszły
    ja tez musze sprobować

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pity, ale swoich jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. AwinionkaBVB:)13 lutego 2011 10:35

    Robiłam wczoraj - są po prostu przepyszne - ach z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem - idealne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Awinionko...cieszę się że i Tobie smakowały..;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę zrobić pitę, bo potrzebna mi do innego przepisu. Ale nie mogę uwierzyć, że one tak pęcznieją. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pluskotko...;) naprawdę tak wychodzą;) polecam

    OdpowiedzUsuń