wtorek, 24 kwietnia 2012

babka kokosowo-mandarynkowa...

...jedno z tych ciast które długo nie czekało na zrobienie jest pyszne, aromatyczne i wilgotne w sam raz z kubkiem mleka bądź  z filiżanką gorzkiej kawy. Zmniejszyłam trochę ilość cukru, a po oryginalny przepis zapraszam na blog "Słodziutkie okazje"



 

2 pokrojone na kawałkach mandarynki
1 1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
3 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
100g wiórki kokosowych
szczypta soli
margaryna i mąka do smarowania i posypania formy do babki

Sos do zawilgocenia: sok z 2 mandarynek

 

Mandarynki wkładamy do naczynia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut. Wyjmujemy i miksujemy w blenderze aż zrobi się pure. Następnie dodajemy cukier, olej, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i szczyptę soli i wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 180st około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Po wystudzeniu nasączamy babkę sokiem z dwóch mandarynek, i polewamy polewą

 

Polewa:
200g posiekanej białej czekolady
sok z mandarynki
Roztop czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodny. Dobrze wymieszaj z sokiem mandarynki

 

 

 

20 komentarzy:

  1. Ale czadowy przepis! W życiu takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. ale to musi być aromatyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chantel...no jest jest :))

    Moniko...dzieki, może się kiedyś skusisz

    Agato,...ja te,z bardzo lubię a jesli lubisz kokos to polecam ;)

    Szarlotek...ja też a ta babeczka jest wyśmienita już mam zamówienie na powtórke ;)

    Jolu...dziękuję ;))

    Krycha...;)) jestem ciekawa jak smakowała?:)))

    Judik...dziekuje ;)))

    KucharzyTrzech...dziekuję a to połączenie polecam :))

    Lutka...wypróbuj bo na prawdę warto :)

    Kasiu...i pyszna!!! myslę że by Tobie też smakowała :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Iza ta babka wygląda obłędnie i chociaż ie mam reki do takich wypieków to zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, to chyba wiem co zrobię mamie na dzień matki :) na oleju, więc może zjeść (cholesterolowiec niestety :(), a kokosa uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda - a smaki moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  7. http://www.facebook.com/pages/Gotuj-Oceniaj-Baw-si%C4%99/278994662190835

    przepraszam za spam i zapraszam;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Iza.. Babka smakowała REWELACYJNIE !!! Dzisiaj (z niewielką pomocą) moja 8-letnia córka ją robiła :) Oczywiście przepis poszedł dalej w świat ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszła Ci rewelacyjnie :) smakowitości z samego rana mnie kuszą!

    OdpowiedzUsuń
  10. Russkaya...dziekuję ;)))

    Krycha...kobieto kochana cieszę się że smakowała:))) buziakiii

    Gotuj...na pewno zajrzę :))

    Grazyna...dziękuję :))

    Flyingfly...wiec jak zrobisz daj znać :)))

    Ewo...polecam zrób bo jest na prawdę bardzo pyszna!

    ...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  11. fajne połączenie :) babka wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  12. adrianamilner4 maja 2012 22:47

    Piękna ta babeczka i zdjęcie jest bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie wilgotne babki...

    OdpowiedzUsuń
  14. Patrycjo...to też moje smaki

    Adrianamilner...dziekuję a babkę polecam

    Zauberi...dziekuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię to ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Babka pachnie, aż u mnie, świetne ciacho ...

    OdpowiedzUsuń
  17. Ta babka,to lekko przerobiony mandarynkowiec który pokazywała Ewa Wachowicz w programie 'Ewa Gotuje'

    OdpowiedzUsuń
  18. Nika...być może masz rację ja korzystałam z przepisu z w/w bloga

    Justynko...dziekuję a ciasto rzeczywiście bardzo aromatyczne ;))

    Ewo...dziekuję :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Szczerze zachwalam. Jestem pod wrażeniem treści którą nam przekazujesz. Oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń