środa, 9 maja 2012

szarlotka pod serową kołderką...

...świetne połączenie szarlotki z serem. Polecam wszystkim ten przepis...





Ciasto:
150g mąki
70g cukru
szczypta soli
jajko
75g masła

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24cm i
podpiekamy w temp 180st 15 minut.

Nadzienie:
kg jabłek
łyżka soku z cytryny
2 białka
2 żółtka
250g twarogu
2-4 łyżki cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie)
jajko
szczypta cynamonu
garść rodzynek

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiany sokiem z cytryny.Białka ubijamy na sztywno. Twaróg miksujemy z cukrem, żółtkami, jajkiem, rodzynkami. Dodajemy białko i delikatnie łączymy. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie równomiernie rozprowadzamy masę serową. Pieczemy 45-50 minut w temp. 175st.





źródło: "Dziś mam ochotę na..."









20 komentarzy:

  1. Karolino...wspaniale smakuje moge szczerze polecić

    Judik...dziekuję ;)))


    Moniko...u mnie leżał przepis aż się w koncu doczekał

    Ewo...dokładnie tak jak piszesz

    Kasiu...koniecznie wypróbuj ;)))

    Zauberi...:))) czestuj sie proszę

    Aniu...dziekuję ja pierwszy raz próbowałam tego połączenia i mi posmakowało

    Lutka...dziekuję, ja tez bardzo lubię

    Majana...dziekuję a ciasto polecam

    Kasiu...wyślę telepatycznie bądź kurierem;)))

    Adrianamilner...jak zrobisz daj znac ;)

    Mary...dziękuję :)))

    Russkaya...to ja dziękuję ze przepis bo była fantastyczna

    Grażynko...polecam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne połączenie ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. To takie połączenie tradycyjnej szarlotki i sernika. Fajny pomysł, podoba mi się taka kołderka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie szarlotki z serem, brzmi bardzo ciekawie :-) i ładnie się prezentuje :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. degustatorka12 maja 2012 18:56

    Ale pyszności, jeszcze takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. openidţcodojedzeniaţhttps://www.google.com/accounts/o8/id?id=AItOawlIJ-8roUKRUadG76B5y9LiNYGNAyeLTK413 maja 2012 10:30

    Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapraszamy na naszego bloga ! dopiero zaczynamy , więc polecaj znajomym : ) zatrzymac-chwile.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Oliwia...dziękuję na pewno zajrzę ;)

    Codojedzenia...dziękuję

    Degustatorka...polecam bo jest na prawdę świetna

    Agattekh...dziekuję :0 a połączenie rzeczywiście smaczne

    Natalia...dziekuję ;)))

    Zjedz_mnie...zgadza się fajne smaki

    OdpowiedzUsuń
  9. Izo,ciasto wygląda przepysznie, pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wyglądają te przysmaki pewnie jeszcze lepiej smakują a tą szarlotkę to muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pięknie , zobacz mój :
    kolor-ovo.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. waytosomewhere17 maja 2012 00:58

    Aż się zrobiłam głodna :) A jedzenie o tej porze to grzech śmiertelny haha ;) Fajne przepisy, ciekawy blog, będę tu zaglądać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. To ja łapię jeden kawałeczek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. T
    Asiu...;))) częstuj się proszę

    Waytosomewhere...dziekuję za mily komentarz i zapraszam do mnie ;)

    Aliska...dziękuję i na pewno do Ciebie również zajrzę ;)

    Aniu...dziekuję a ciasto polecam

    Justynko...dziekuję :))


    ...pozdrawiam....

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja mam odwieczny dylemat, gdy na stole widzę sernik i jabłecznik- po co sięgnąć, cos mi się zdaje, ze Twoja propozycja bardzo by mnie wówczas satysfakcjonowała :)Jaakie masz boskie stokroty! Wow!

    OdpowiedzUsuń
  16. Cześć, faktycznie super połączenie, kiedyś coś bardzo podobnego widziałam na "czerwień i błękit"-sernik waniliowy z budyniem i jabłkami - no właśnie tam jeszcze jest dodatkowa warstwa budyniowa, i powiem jesli Twoja szrlotka pod serową kołdrką ma podobny klimacik to już pędzę do kuchni szykować się do pracy. Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ pyszności prezentujesz! Takie połączenie jest z pewnością świetne! Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dagmara...dziekuję ;)))

    Ula...dziekuję za komentarz a z tym budyniem fajny pomysł :)))

    Vanilia...fajne połaczenie ale ja powiem szczerze że wole dwa osobne kawałki ciasta. A stokrotko bardzooooo lubię ;)))

    OdpowiedzUsuń
  19. katarzyna_sar20 maja 2012 01:31

    Ta szarlotka musi być pyszna, lubię wszystko co jest jabłkowe i serowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. O! Takiej seroszarlotki to bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń