...w tym roku na urodzinowy wypiek wybór padł na tort tiramisu. Szybki do zrobienia a przy tym bardzo smaczny. Ciasto upiekłam ze sprawdzonego przepisu na "biszkopt rzucany" Każdą warstwę czekolady oprószyłam dodatkowo łyżeczką kakao...
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone ...
Do nasączenia blatów:
160 ml wrzacej wody
2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
80 ml likieru amaretto
kawę zalewamy gorącą wodą, a gdy przestygnie dodajemy likier amaretto
Składniki na masę:
750 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
100 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki ekstraktu z wanilii
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt z wanilii. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Ponadto:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
3 łyżeczki kakao
Jeden blat biszkoptu położyć na tortownicy. Nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Wyłożyć 1/3 masy z mascarpone, którą posypać 1/3 wiórków czekoladowych i łyżeczką kakao. Następnie wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również wysmarować masą. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce.
Źródło: "Zachciało mi się słodyczy"
prosze wytłumaczcie po co rzuca się te ciasto na podłogę?
OdpowiedzUsuńcałkiem apetycznie wyglada....
OdpowiedzUsuńjadłem tiramisu stanowczo zbyt dawno temu!
OdpowiedzUsuńw połowie przepisu odechciało mi się czytac - o robieniu tego czegoś nawet nie myślę - za dużo czynności i składników; ale, gdy mnie ktoś poczęstuje, to chętnie skosztuję!
OdpowiedzUsuńszczerze, polecam zamiane amaretto na oryginalny skladnik, czyli whisky, duuuza roznica :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuńJak może urosnąć biszkopt bez proszku do pieczenia? Jakieś bzdury...
OdpowiedzUsuńuwierz mi biszkopt piecze się bez proszku do pieczenia, spróbuj a się przekonasz
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych..
OdpowiedzUsuńcałkiem apetycznie? wygląda bosko! aż chce się lizać monitor
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta,wyglądał pięknie,smakował jeszcze lepiej. Jednym słowem - cudeńko cukiernicze.
OdpowiedzUsuńKate...;) dziękuję za komentarz i cieszę się że tort smakował. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO matko...gdzieś ty się mi chowała z tym blogiem przez tyle czasu???..obejrzałam pierwszą stronę i już na 90% przepisów mam ochotę..będę zaglądała częściej..bo tu widzę cuda dziewczyno robisz...o torcie tiramisu nie wspomnę :P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
bardzo fajny przepis właśnie go wypróbowałam prosty i efektowny
OdpowiedzUsuńNiunia...ciesze się że smakował i dziekuje za komentarz
OdpowiedzUsuńBanocka...dziekuję; i zaglądaj :)) bedzie mi miło
na zdjeciu sa 3 warstwy biszkoptu, a w przepisie dwa. robic wedlu uznania czy jest to dosc istotne?
OdpowiedzUsuńMarta...dwa razy przekrawamy biszkopt czyli mamy 3 blaty, w opisie napisałam "...wyłożyć 2 biszkopt, nasączyć, itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków" po prostu nie pisałam 3 razy tego samego. Oczywiscie mozna zrobic tylko z 2 ale myslę fajniej wygląda z 3. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWypróbowałam na urodziny siostry-szybki, kremowy, przepyszny!
OdpowiedzUsuńNun...cieszę się że smakował i dziekuję za komentarz
OdpowiedzUsuńzrobiłem - skosztowałem - polubiłem .. Jest super za....sty..Lizać wszystko z czym kawałek torciku sie stykał. Następny przepis proszę..
OdpowiedzUsuńTort jest przepyszny. Piekę go na uroczystości rodzinne. Moja młodsza córka go uwielbia, chociaż nie znosi tortów :) Tort Tiramisu to najlepszy tort jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam tylko kupowanie dobrej jakości składników czyli markowego mascarpone, dobrej gorzkiej czekolady min. 80 % kakao, dobrej kawy a będzie wspaniały :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda rewelacyjnie. Kusi!!!
OdpowiedzUsuń