sobota, 22 grudnia 2012

piernik przekładany

...za piernikami nie przepadam, ale w tym roku postanowiłam wypróbować przepis Ani. Piernik dzięki temu że przełożony jest kremem i dżemem, smakuje mi jak najbardziej. Masę zrobiłam z półtorej porcji. Najlepiej ciasto upiec i przełożyć 2-3 dni wcześniej.

Po tygodniu został mi kawałek ciasta i jest jeszcze smaczniejsze; także warto je zrobić tydzień wcześniej...





Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru

Masa:
9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
3/4 litra mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła

Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki


Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.

Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.

Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.

Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.








20 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! :) Chyba kiedyś się wproszę. Teraz na święta nie wypada.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych i pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych Świąt!

    9 łyżek kaszy manny na na 3/4 litra mleka? Wystarczyłoby chyba najwyżej 6, ale ok może ma być ta masa :) Żurawinowy dżemik też byłby dobry albo powidła śliwkowe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmm... sztuczny miód i soda... pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku życzy Adriana!

    OdpowiedzUsuń
  6. KucharzyTrzech25 grudnia 2012 00:38

    Radosnych, cudownych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda ten piernik, pewnie by mi smakował.
    Życzę Ci zdrowych, pogodnych, rodzinnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  8. ślicznie wygląda

    Ps.Wesołych i radosnych Świat Bożego Narodzenia, dużo uśmiech i radości oraz niezapomnianych chwil spędzonych w gronie najbliższych

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Jaki on wspaniały - zaszalałaś!:)
    Zdrowych i Wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po Świętach zrobię ten Twój pierniczek - wygląda bardzo bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny piernik!

    OdpowiedzUsuń
  12. Piernik wygląda bardzo zachęcająco.
    My też lubimy takie przekładane:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziekuję wszystkim za zyczenia i komentarze ;)))

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam w nocy ten piernik, do masy grysikowej dodałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Jeszcze tylko polewa, niech sobie jeszcze odpocznie i będę smakować. Już cieknie ślinka

    OdpowiedzUsuń
  15. Lala...mam nadzieję że bedzie smakowało, daj znać. fajny pomysł z ta kawą ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję za przepis :)wyszło pięknie choć troszkę zrobiłam po swojemu. Dodałam naturalnego miodu i zrobiłam w dwóch keksówkach a pózniej ciasto przecięłam na 3 części.Wesołych Świąt i samych udanych przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo ładnie wygląda :) już bym zjadła mniam , mniam

    OdpowiedzUsuń
  18. super piernik, polecam

    OdpowiedzUsuń