...za piernikami nie przepadam, ale w tym roku postanowiłam wypróbować przepis Ani. Piernik dzięki temu że przełożony jest kremem i dżemem, smakuje mi jak najbardziej. Masę zrobiłam z półtorej porcji. Najlepiej ciasto upiec i przełożyć 3-4 dni wcześniej.
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka sztucznego miodu
1 szklanka oleju
1 szklanka mocnej przestudzonej herbaty (u mnie z dwóch torebek)
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika
1 szklanka cukru
Masa:
9 łyżek błyskawicznej kaszy manny
3/4 litra mleka
1 szklanka cukru
1 kostka masła
Dodatkowo:
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody; miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 34x24 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 st. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.
Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje; studzimy. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy partiami kaszę mannę.
Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.
Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, możemy przycisnąć deską.
Wesołych!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :) Chyba kiedyś się wproszę. Teraz na święta nie wypada.
OdpowiedzUsuńZdrowych i pogodnych Świąt!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń9 łyżek kaszy manny na na 3/4 litra mleka? Wystarczyłoby chyba najwyżej 6, ale ok może ma być ta masa :) Żurawinowy dżemik też byłby dobry albo powidła śliwkowe;)
mmmmm... sztuczny miód i soda... pyszności...
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku życzy Adriana!
OdpowiedzUsuńdziekuje
OdpowiedzUsuńRadosnych, cudownych świąt!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten piernik, pewnie by mi smakował.
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci zdrowych, pogodnych, rodzinnych Świąt.
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńPs.Wesołych i radosnych Świat Bożego Narodzenia, dużo uśmiech i radości oraz niezapomnianych chwil spędzonych w gronie najbliższych
Mniam! Jaki on wspaniały - zaszalałaś!:)
OdpowiedzUsuńZdrowych i Wesołych Świąt!:)
Po Świętach zrobię ten Twój pierniczek - wygląda bardzo bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny piernik!
OdpowiedzUsuńPiernik wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńMy też lubimy takie przekładane:)
Dziekuję wszystkim za zyczenia i komentarze ;)))
OdpowiedzUsuńzrobiłam w nocy ten piernik, do masy grysikowej dodałam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Jeszcze tylko polewa, niech sobie jeszcze odpocznie i będę smakować. Już cieknie ślinka
OdpowiedzUsuńLala...mam nadzieję że bedzie smakowało, daj znać. fajny pomysł z ta kawą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :)wyszło pięknie choć troszkę zrobiłam po swojemu. Dodałam naturalnego miodu i zrobiłam w dwóch keksówkach a pózniej ciasto przecięłam na 3 części.Wesołych Świąt i samych udanych przepisów:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :) już bym zjadła mniam , mniam
OdpowiedzUsuńsuper piernik, polecam
OdpowiedzUsuń