...przepis znalazłam tutaj google tłumacz jakoś tam mi przetłumaczył więc zrobiłam. W przepisie nie była podana ilość cukru ja dałam pół szklanki i myślę, że to wystarczy, zmniejszyłam też ilość proszku do pieczenia. Myślę, że warto by zrobić z truskawkami, bo ciasto jest naprawdę smaczne i zdecydowanie do powtórki...
ciasto:
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
otarta skórka z jednej cytryny
1 jajko
pół szklaki cukru
szczypta soli
4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu
masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
dżem, powidła śliwkowe
rodzynki
Jabłka obrać dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje, dodać powidła śliwkowe, rodzynki i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24x40). Na to wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie nakłuć nożem czy też widelcem. Piec około 45min w 180 st.
Od jakiegoś czasu robię podobne ciasto - wrzucam do niego to co zostanie z kompotu jabłkowo-śliwkowego bo za musem jakoś nikt nie przepada, a przemycony do ciasta okazuje się całkiem zjadliwy. Do tego jeszcze cynamon i pycha wychodzi. Twoje wygląda pięknie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzasem mam dylemat, śliwki czy jabłka, a tu proszę, wszystko można pogodzić... w pięknym, smakowitym cieście...
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńAgattekh...dziekuje ;)))
OdpowiedzUsuńPatrycjo...no dokladnie ;)
Flusso... u mnie tak samo owoców z kompot nikt nie chce jeśc ;) świetny pomysł mi podsunęłaś
Ewa...wypróbuj koniecznie bo to ciasto jest na prawde bardzo smaczne
Renatko... dokładnie ;))
Uwielbiam takie ciasta. Nie wiem czemu ale uważam ja za typowo polskie, pewnie dla tego że moja mama piecze je na okrągło. Zawsze wtedy kiedy kupi za dużo owoców i musi coś z nimi zrobić:)
OdpowiedzUsuńŚliwki i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń owocowych , szczególnie zimą. Pyszny przepis!
kto by pomyślał, że "google tłumacz" potrafi piec ciasta ;p przetłumaczył całkiem nieźle bo ciasto wygląda rewelacyjnie :))
OdpowiedzUsuńAdrianamilner...dziekuje ;)))
OdpowiedzUsuńKrysia...dokładnie to połaczenie jest znakomite :))
To w takim razie i ja daję do wypróbowania. Wygląda mega apeteycznie
OdpowiedzUsuńWięc zachęcam do spróbowania tych żeberek, mi osobiście bardzo smakują :)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami mówisz? Oj zjadłabym. Takie ze śliwkami zresztą też.
OdpowiedzUsuńPYSZNIE WYGLĄDA A LEPIEJ SMAKUJE POLECAM
OdpowiedzUsuńhttp://uwielbiampisac.blogspot.com/ zapraszam do mnie ;p
Izka, nominuję Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy;)
OdpowiedzUsuńhttp://pychaciasta.bloog.pl/id,332533257,title,Liebster-Blog-Award,index.html
Witaj chciałam zaprosić cię do zabawy Libster blog awards. Pytania znajdziesz na moim blogu: www.przepisymajki.bloog.pl Pozdrwaiam serdecznie Majka
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda. Porywam kawałeczek na podwieczorek ;-)
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciasto!:)
OdpowiedzUsuńJudik...dziekuję i jest pyszne ;))
OdpowiedzUsuńAle fajne ciacho
Natalia...dziękuje ;))
Asia...prosze bardzo :))
Kamilo Majka...dziekuję miło mi
Frutellaaa...dziekuję ;)
Karolina...ta masa tez jest pyszna; a ja czekam do lata i na truskawki ;)))
Madziu...juz mam zapisane ;))
Basiu... polecam szczerze ;)
Małgosiu...dokładnie ale trochę sobie sama dopowiedziałam i wyszlo ok ;)
do kawki w sam raz:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIza ja mam przepis z kalendarza (lata temu) na szarlotkę, gdzie dodatkowo dodaje się do jabłek śliwki świeże (robiłam też z mrożonymi). Twój przepis też muszę spróbować, bo przyznaję, ze połączenie jabłek i śliwek bardzo się smakowo sprawdza :)
OdpowiedzUsuńciasto jabłkowo-śliwkowe cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńJakie pyszne jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuń