piątek, 21 grudnia 2012

ciasto jabłkowo-śliwkowe

...przepis znalazłam tutaj google tłumacz jakoś tam mi przetłumaczył więc zrobiłam. W przepisie nie była podana ilość cukru ja dałam pół szklanki i myślę, że to wystarczy, zmniejszyłam też ilość proszku do pieczenia. Myślę, że warto by zrobić z truskawkami, bo ciasto jest naprawdę smaczne i zdecydowanie do powtórki...





ciasto:
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
otarta skórka z jednej cytryny
1 jajko
pół szklaki cukru
szczypta soli
4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu

masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
4 łyżki cukru
łyżeczka cynamonu
dżem, powidła śliwkowe
rodzynki



Jabłka obrać dość drobno pokroić i przesmażyć z cukrem, aż cały płyn wyparuje, dodać powidła śliwkowe, rodzynki i cynamon. Dokładnie wymieszać.

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części. Jedną z części wylepić blachę (24x40). Na to wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugą częścią ciasta, którą delikatnie nakłuć nożem czy też widelcem. Piec około 45min w 180 st.





21 komentarzy:

  1. Od jakiegoś czasu robię podobne ciasto - wrzucam do niego to co zostanie z kompotu jabłkowo-śliwkowego bo za musem jakoś nikt nie przepada, a przemycony do ciasta okazuje się całkiem zjadliwy. Do tego jeszcze cynamon i pycha wychodzi. Twoje wygląda pięknie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem mam dylemat, śliwki czy jabłka, a tu proszę, wszystko można pogodzić... w pięknym, smakowitym cieście...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agattekh...dziekuje ;)))

    Patrycjo...no dokladnie ;)

    Flusso... u mnie tak samo owoców z kompot nikt nie chce jeśc ;) świetny pomysł mi podsunęłaś

    Ewa...wypróbuj koniecznie bo to ciasto jest na prawde bardzo smaczne

    Renatko... dokładnie ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Krysia BloodyGoodFood14 grudnia 2012 10:19

    Uwielbiam takie ciasta. Nie wiem czemu ale uważam ja za typowo polskie, pewnie dla tego że moja mama piecze je na okrągło. Zawsze wtedy kiedy kupi za dużo owoców i musi coś z nimi zrobić:)

    Śliwki i cynamon to jedno z moich ulubionych połączeń owocowych , szczególnie zimą. Pyszny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. kto by pomyślał, że "google tłumacz" potrafi piec ciasta ;p przetłumaczył całkiem nieźle bo ciasto wygląda rewelacyjnie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Adrianamilner...dziekuje ;)))

    Krysia...dokładnie to połaczenie jest znakomite :))

    OdpowiedzUsuń
  8. basinepichcenie23 grudnia 2012 14:50

    To w takim razie i ja daję do wypróbowania. Wygląda mega apeteycznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Więc zachęcam do spróbowania tych żeberek, mi osobiście bardzo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z truskawkami mówisz? Oj zjadłabym. Takie ze śliwkami zresztą też.

    OdpowiedzUsuń
  11. PYSZNIE WYGLĄDA A LEPIEJ SMAKUJE POLECAM

    http://uwielbiampisac.blogspot.com/ zapraszam do mnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. kamila.pychaciasta25 grudnia 2012 19:59

    Izka, nominuję Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy;)

    http://pychaciasta.bloog.pl/id,332533257,title,Liebster-Blog-Award,index.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Witaj chciałam zaprosić cię do zabawy Libster blog awards. Pytania znajdziesz na moim blogu: www.przepisymajki.bloog.pl Pozdrwaiam serdecznie Majka

    OdpowiedzUsuń
  14. Ślicznie wygląda. Porywam kawałeczek na podwieczorek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie wygląda to ciasto!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Judik...dziekuję i jest pyszne ;))

    Ale fajne ciacho

    Natalia...dziękuje ;))

    Asia...prosze bardzo :))

    Kamilo Majka...dziekuję miło mi

    Frutellaaa...dziekuję ;)

    Karolina...ta masa tez jest pyszna; a ja czekam do lata i na truskawki ;)))

    Madziu...juz mam zapisane ;))

    Basiu... polecam szczerze ;)

    Małgosiu...dokładnie ale trochę sobie sama dopowiedziałam i wyszlo ok ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. do kawki w sam raz:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Iza ja mam przepis z kalendarza (lata temu) na szarlotkę, gdzie dodatkowo dodaje się do jabłek śliwki świeże (robiłam też z mrożonymi). Twój przepis też muszę spróbować, bo przyznaję, ze połączenie jabłek i śliwek bardzo się smakowo sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto jabłkowo-śliwkowe cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie pyszne jesienne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń