wtorek, 6 stycznia 2015

babka z wódką

...nie tak dawno na blogu "Zawsze głodna" zaciekawił mnie przepis na babkę z wódką, nie do końca dlatego że jest w niej wódka; ale ze względu na to skąd pochodzi, jak napisała Magda jest to przepis jeszcze od babci. Tak mi się przypomniał smak pysznego ciasta które piekła moja babcia, że postanowiłam ją jak najszybciej upiec. I to był strzał w 10!!!

Co do smaku to mogę tylko zacytować autorkę, iż przypomina babkę piaskową, chociaż nie jest tak puszysta i sucha, ciasto jest raczej zbite. Tak sobie myślę żeby kiedyś wykorzystać jako bazę do tortu bo świetnie by się nadawało. Polecam wszystkim...

DSCF3892 (525x700).jpg



300 g cukru pudru
300 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
0,5 kostki margaryny
0,5 kostki masła
4 całe duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml czystej wódki
ekstrakt z wanilii

lukier:

5 kopiastych łyżek cukru pudru
2 łyżki śmietany



Margarynę, masło ucieramy z cukrem pudrem, cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia, obie mąki i wódkę. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka ok 45-55 minut w temp. 160-170 stopni. Po ostudzeniu polewamy lukrem.

śmietanę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder i dokładnie mieszamy, jeśli lukier jest zbyt rzadki dosypujemy jeszcze cukru

10 komentarzy:

  1. Sliczna, swietnie podana :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sporo tu tej wódki :) Pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna babeczka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowacukierniaewy11 stycznia 2015 22:05

    Ciekawy, wręcz intrygujący przepis :) A babka sama w sobie cudna, taka puszysta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia - Poezja Smaku12 stycznia 2015 03:21

    Intrygująca babka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie wypróbuję, śliczna wyszła :)

    OdpowiedzUsuń