czwartek, 24 września 2015

rosyjski sernik "skubany"

...rosyjski sernik skubany; a skubany, ponieważ wierzchnia warstwę ciasta "skubie" się palcami tworząc kruszonkę. Przepis wieki temu zobaczyłam na blogu "Kalejdoskop kulinarny" i wreszcie doczekał się swojej kolejki.

Spód ciasta bardzo mi się spodobał przez to że pozostał kruchy  i na pewno będę go wykorzystywała do innych ciast.  U mnie ten spód jest trochę "skromny" a to dlatego że zmniejszyłam ilość składników, ale przepis podaje w oryginale...

DSCF9626bezk (544x725)



spód:
400 g maki pszennej
2 jajka
200 g masła
2 szczypty soli
100 g cukru pudru
4 łyżki kakao
1 op. proszku do pieczenia

masa serowa:
5  jajek
1 kg kremowego twarogu
2 op. budyniu waniliowego
1 szkl cukru
starta skórka z cytryny
4 łyżki śmietany kremówki



Składniki na spod ciasta włożyć do dużej miski, szybko zagnieść. Uformować kule, owinąć ja folia spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.

W międzyczasie jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Do misy włożyć ser, dodać budyń w proszku, 4 żółtka, cukier i skórkę cytrynowa, zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Ubita piane dodać do masy, delikatnie wmieszać. Pozostałe żółtko wymieszać w kubeczku ze śmietaną kremówką, odstawić na bok.

Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Schłodzone ciasto wyjąc z lodówki, podzielić je na 3 równe części. Dwiema z nich wylepić wysmarowana masłem formę. Na przygotowany spod wylać masę serowa, wyrównać powierzchnie. Wierzch ciasta posypać kruszonka z pozostałego ciasta (skubiąc palcami odrywać małe kawałki i posypywać nimi ciasto)

Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 min. Po tym czasie posmarować ciasto za pomocą pędzelka mieszanka śmietany i jajka. Piec kolejne 20-30 min. Upieczone ciasto zostawić na 30 min. w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.

10 komentarzy:

  1. Ciesze sie, ze upieklas! Mam nadzieje, ze smakowal :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, że kiedyś taki sernik robiła moja mama. Smakował rewelacyjnie :) Chętnie sprawdzę czy ten z Twojego przepisu będzie tak samo smakował! :) PS. Świetne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki to moje ulubione ciasta :) A ten wygląda tak elegancko... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym kawałeczek takiego serniczka;))

    OdpowiedzUsuń
  5. u nas nazywa sie "skubaniec" i jest to jeden z naszych ulubionych serników:)
    ślicznie wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię serniki. Ten też od razu polubiłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny, taki łaciaty i na pewno pyszny

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam serniki, wygląda pysznie, pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń