...ostatnio oglądałam serial w którym była mowa o haluszkach i tak mnie naszła ochota iż musiałam je zrobić. Haluszki, halušky popularne są w polskich jak i słowackich tatrach. U mnie w wersji z boczkiem i kiszoną kapustą. Danie tanie, szybkie i jak dla mnie bardzo smaczne...
Haluszki rzutem na taśmę dodaję do "Przepisu miesiąca"
750g obranych ziemniaków
3/4 szkl mąki
2 łyżki kaszy manny
duża szczypta soli
1 cebula
250g boczku
400 g kiszonej kapusty
3 suszone grzybki
Grzybki namaczamy w wodzie; drobno kroimy.
Boczek kroimy kosteczkę; wrzucamy na patelnię i przesmażamy. Następnie dorzucamy do boczku pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Kiszoną kapustę kroimy i wrzucamy na patelnie, dodajemy grzybki. Całość smażyć przez około 10 - 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Czasem ziemniaki są bardzo wodniste, wtedy zlewamy odrobinę soku, ale nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt twarde. Dodajemy mąkę, mannę i sól. Całość mieszamy. Na lekko osolona gotująca się wodę przecieramy halušky przy pomocy specjalnego sitka (takiego z grubymi dziurkami) bądź odcinamy po kawałeczku ciasto umieszczone na drewnianej desce. Wyławiamy kluseczki kiedy wypłyną na powierzchnię.
ugotowane kluski wrzucamy na patelnię do kapusty, mieszamy i chwilkę podsmażamy.
Źródło: "Tak sobie pichcę"
No nie mogę. W niedzielę z koleżanką długo rozprawiałyśmy o haluszkach, a tu teraz jeszcze Ty kusisz.
OdpowiedzUsuńSuper to wygląda! Palce lizać!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się spodobały te kluseczki (garnuszek też : )
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Ja haluszki ostatnio jadłam w kuchni węgierskiej, ale na zupełnie inny sposób podane, pewnie co kraj to obyczaj :-)
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie jedzenie!
OdpowiedzUsuńIdealny przepis do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2015"!
OdpowiedzUsuńO jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować:-)
OdpowiedzUsuńA mnie coś nie wyszło. Najpierw ciasto na kluski nie chciało przejść przez oczka takiej specjalnej tarki do klusków lanych, musiałem użyć łyżki, a później połowa rozpuściła się w wodzie. Ale kapusta smaczna ;)
OdpowiedzUsuńTe kluseczki haluszki są ciekawe...zapisałam przepis i zrobię je. Całą potrawę, tak jak jest przepisie. Pozdrawiam NiNa :)
OdpowiedzUsuńprosze dać znać czy smakowały. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń