środa, 17 maja 2017

budyń jaglany na mleku kokosowym


...bardzo smaczny budyń z kaszy jaglanej. Przepis podpatrzony na blogu Kasi "Lejdi Of the House" Nieco zmieniłam nie dodałam banana no i nie miałam jogurtu więc zamiast niego dałam śmietanę 36%



100g kaszy jaglanej
400ml puszka mleka kokosowego
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżka cukru
180ml śmietany 36%



Kaszę wsypujemy na sitko; płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem aby usunąć gorycz.

Do garnka przelewamy mleko kokosowe, dodajemy wiórki, cukier i wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu często mieszając do czasu, aż kasza wchłonie mleko będzie to około 20-25 minut.

Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. Gdy mieszanka będzie chłodna dodajemy śmietanę. Następnie należy zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z czym lubimy, u mnie był to sos jeżynowy...

13 komentarzy:

  1. Ciągle sobie obiecuję, że zrobię taki budyń;) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam wielką ochotę zrobić ten deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :) Na pewno jest mega smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko rozpływam się na widok tego budyniu! Wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny deser, lubię budynie na mleczku kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny, domowy deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny deser, no i zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń