poniedziałek, 29 maja 2017

kinder tort


...i kolejny tort w tym roku tym razem urodzinowy dla  córki. Dekoracja się bardzo podobała a i tort z kremem budyniowym smakował świetnie. Chciałam mieć wyższy tort i piekłam w tortownicy o średnicy 18cm i przekroiłam na 4 blaty, ale można spokojnie upiec w tortownicy 22cm




biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanka mleka
1 kostka masła
pół mlecznej czekolady



biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170oC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

krem: Żółtka z mlekiem miksujemy, dodajemy cukier, mąkę i wszystko mieszamy. Gotujemy gęsty budyń. Po ostygnięciu ucieramy z kostką masła. Krem dzielimy na dwie części i do drugiej dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę.

Biszkopt przekrawamy na 3-4 części. Każdy blat dowolnie nasączamy przekładamy kremem i dekorujemy



DSCF1980 (500x375)

21 komentarzy:

  1. Cudo!!!
    A jak musi smakować, no wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow piękny i smaczny na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu bardzo by podobał się ten tort. Kinder czekolada to najczęściej kupowany produkt.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Droga, już na sam widok ślinka cieknie... Już wyobrażam sobie jak pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale cudo! Kocham takie torty.
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie apetyczny tort :) Ale bym zjadła kawałek... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialnie udekorowany, a i w przekroju smakowity!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ślinka cieknie, cóż za wspaniały tort. Zjadłabym z wielką chęcią i przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie!. Ja piekłam wczoraj, bo mój synuś miał urodzinki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Absolutnie mistrzowski wypiek! Ślinka cieknie od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tort wygląda świetnie z tą dekoracją, a krem budyniowy jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja i ten tort mamy miłość od pierwszego wejrzenia, na pewno u mnie nagości przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Budyń dodajemy do jajek i mleka? Czy gotujemy go osobno?

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny - i w całości, i w przekroju. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały tort, wygląda smakowicie - gratulacje !!!

    OdpowiedzUsuń