...i kolejny tort w tym roku tym razem urodzinowy dla córki. Dekoracja się bardzo podobała a i tort z kremem budyniowym smakował świetnie. Chciałam mieć wyższy tort i piekłam w tortownicy o średnicy 18cm i przekroiłam na 4 blaty, ale można spokojnie upiec w tortownicy 22cm
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
2 żółtka
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanka mleka
1 kostka masła
pół mlecznej czekolady
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170oC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
krem: Żółtka z mlekiem miksujemy, dodajemy cukier, mąkę i wszystko mieszamy. Gotujemy gęsty budyń. Po ostygnięciu ucieramy z kostką masła. Krem dzielimy na dwie części i do drugiej dodajemy roztopioną, przestudzoną czekoladę.
Biszkopt przekrawamy na 3-4 części. Każdy blat dowolnie nasączamy przekładamy kremem i dekorujemy
Cudo!!!
OdpowiedzUsuńA jak musi smakować, no wspaniały!
Wow piękny i smaczny na pewno :-)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu bardzo by podobał się ten tort. Kinder czekolada to najczęściej kupowany produkt.
OdpowiedzUsuńMoja Droga, już na sam widok ślinka cieknie... Już wyobrażam sobie jak pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAle cudo! Kocham takie torty.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/
Niesamowicie apetyczny tort :) Ale bym zjadła kawałek... pycha :)
OdpowiedzUsuńApetyczny!
OdpowiedzUsuńGenialnie udekorowany, a i w przekroju smakowity!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie, cóż za wspaniały tort. Zjadłabym z wielką chęcią i przyjemnością.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!. Ja piekłam wczoraj, bo mój synuś miał urodzinki.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie mistrzowski wypiek! Ślinka cieknie od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuńWygląda mega! :D
OdpowiedzUsuńTort wygląda świetnie z tą dekoracją, a krem budyniowy jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńWow! Rewelacyjny tort! :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten tort.
OdpowiedzUsuńWow, ale cudny tort:)
OdpowiedzUsuńJa i ten tort mamy miłość od pierwszego wejrzenia, na pewno u mnie nagości przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńBudyń dodajemy do jajek i mleka? Czy gotujemy go osobno?
OdpowiedzUsuńdodajemy do jajek i mleka
OdpowiedzUsuńPiękny - i w całości, i w przekroju. :)
OdpowiedzUsuńWspaniały tort, wygląda smakowicie - gratulacje !!!
OdpowiedzUsuńPrzygotowałam ten tort dla mojej siostry i wyszedł genialny!!! Nie wiem, czy kiedykolwiek sięgnę po ten z cukierni.
OdpowiedzUsuń