niedziela, 26 listopada 2017

przepyszne śledzie z imbirem

1104165_580

...przepis na te przepyszne śledziki znalazłam u Ani na blogu "Pyszne jedzonko". Są na prawdę rewelacyjne pachnące pomarańczą i imbirem. Do tej pory moje ulubione to były  "śledzie z rodzynkami" jeśli je robiliście i Wam smakowały to i te z pewnością posmakują...





1 kg śledzi matiasów
3 cebule obrane i drobno posiekane
6 ząbków czosnku drobno pokrojonych
3-4 cm korzenia imbiru świeżo utartego
2 łyżki pasty pomidorowej
0,5 szkl przecieru pomidorowego
olej do smażenia,
pełna garść rodzynek
10 suszonych śliwek
2 łyżki miodu
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy



Śledzie pokroić na kawałki; takie na jeden kęs.

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oleju z dodatkiem mielonego pieprzu. Dodać ziele angielskie, listki laurowe, pokrojone śliwki i rodzynki. Dusić mieszając ok. 5 min. Następnie dodać przecier i koncentrat pomidorowy, sok z pomarańczy oraz imbir. Mieszać i dusić na ogniu, aby zredukować płyny do pożądanej konsystencji (ma powstać dosyć gęsty sos). Na koniec dodać skórkę z pomarańczy, miód i doprawić solą. Całość wymieszać i odstawić , by smaki się przegryzły.

Gdy sos nieco przestygnie dodać kawałki śledzi i całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do słoika i wstawić do lodówki.

13 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja na pysznego śledzika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie wyglądają, dzisiaj akurat też robiłam, zobaczymy co z nich wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam, muszą mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile tu pysznych składników!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z imbirem jeszcze nie jadłam , ale jak widać śledź dobrze się komponuje z różnymi dodatkami...

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna propozycja, ale skusiły mnie śledzie z rodzynkami i zrobię w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak przygotowane i podane śledzie to naprawdę świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Twoje śledzie bardzo mi się podobają!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie aromatyczne śledzie są najlepsze. Zapiszę sobie przepis i być może uda mi się przygotować je w tym roku na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam śledziki:)W takiej odsłonie ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich śledzi jeszcze nie jadłam, pysznie wyglądają :>

    OdpowiedzUsuń
  12. powiem szczerze, że w takiej odsłonie śledzi jeszcze nie widziałam, z chęcią spróbuje, bo wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń