...pierwszy wpis zaczynam ulubionym ciastem cytrynowym. Ciasto jest wilgotne i mocnooo, mocnooo cytrynowe. Przepis pochodzi z forum "Galeria Potraw" autorem jest michal.brys
1 szklanka +3,5 łyżki cukru
1,5 szklanki +1 łyżka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
0,5 szkl kwaśnej śmietany 22%
3,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i przestudzonego masła
Lukier cytrynowy: 3/4 cukru pudru+ sok z cytryny
Piekarnik nagrzać do 175st i przygotować formę keksową. Wymieszać na wolnych obrotach mąkę, cukier oraz proszek do pieczenie. Dodać lekko roztrzepane jaja i dalej na wolnych obrotach mieszać,aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć masło ze śmietaną i sokiem z cytryny, ubić trzepaczką i dodać do miksera. Dobrze wymieszać napełnić formę i piec około 60 minut,aż wykałaczka będzie czysta. Wystudzone ciasto grubo pokryć lukrem cytrynowym
Pyszne! Polecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, robię podobną babkę, kóra również jest mocno cytrynowa i mocno wilgotna. Dlatego wypróbuję Twoje ciasto.
OdpowiedzUsuńNie przejdę koło tego przepisu obojętnie, na pewno wypróbuję :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię te ciasto,ale zauważyłam,że w przepisie nie ma napisane do czego mam dodać startą skórkę.Ze zdjęcia domyślam się,ze do lukru? Czy tak? Z góry dzięki na odpowiedź,przyda się na następny raz :) Imam nadzieję,że będzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńnie wiem czy zdązyłam skórkę dodajemy rónież do ciasta... mam nadzieję ,że będzie smakowało ..to moje ulubione ciacho. Proszę dac znać czy smakowało...pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńzdążyłaś he he,a ja właśnie siedzę już i je wcinam pycha
OdpowiedzUsuńno i właśnie to ciasto takie powinno być zbite, mokre. Ja np takie lubię i mnie smakuje. Natomiast nie cierpię sypkich i puszystych.Każdy lubi inne i o to chodzi....:P
OdpowiedzUsuńhmmm wyszedl niestety zakalec... ale pokroilam w trojkaciki i wysuszylam piekarniku :D wyszly pysznosciowe ciasteczka ;D:D:D na pewno zapamietam ten przepis ;D
OdpowiedzUsuńpoprostu fuuu....nieudało się, poza tym jest za małe...
OdpowiedzUsuńja lubię wszelkie biszkopty ale to ciasto mi smakuje robiłam je już z 6 razy i raz nie wyszło, ale to chyba z mojej winy bo nie mieszałam śmietany z sokiem tylko wszystko wrzuciłam do miski i razem zmieszałam. Autorka nie napisała ale myślę że ciasto można piec trochę dłużej a w mniejszej temperaturze ja piekę zazwyczaj w 160 st ale i tak po godzinie sprawdzam patyczkiem.
OdpowiedzUsuńja tego ciasta nigdy nie robię "na skróty" bo się boję że właśnie możne nie wyjść. Zawsze robię jak podał autor a przepis przekopiowałam co by nic nie pominąć...;)
OdpowiedzUsuńwyszlo ochydne
OdpowiedzUsuńmam pytanie 1 szklanka i 1,5 czego?
OdpowiedzUsuńizuś..:) tak jak jest napisane1 szklanka+3 łyzki cukru 1 1,5 szklanki+1lyzka mąki.... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńnie wierzę!!!
OdpowiedzUsuńklątwa zakalcowa która w mojej rodzinie jest od wieków dziś się skończyła!!!
nie tylko nie wyszedł zakalec ale ciasto jest przepyszne!!! juhu !!!
Izo, czy na bazie tych składników można zrobić ciasto kawowe? czyli zamiast tych 3,5 łyżek soku z cytryny dodać taką samą ilość naparu kawowego?
jak nie to trudno : ) do końca życia mogę piec ciasto cytrynowe : )
Kasiu cieszę się że ciasto wyszło i smakowało bo jak czytałaś komentarze nie wszystkim wychodzi i smakuje... Powiem szczerze za z kawa nie próbowałam moim zdaniem powinno wyjść. Jak chcesz to może spróbuj tych ciast podam tylko nazwy bo linki cos mi nie działaja jakbym tu chciała wkleić ale ciasta znajdziesz w spisie po lewej stronie: "zwykłe błyskawiczne ciasto" lub tego ostatnio podałam przepis znajomemu który z pieczeniam nie ma nic wspolnego i mu wyszło i smakowało; "babka ucierana siostry Anastazji" pozdrawiam Cie i dziekuje za miły komentarz
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaję mi się super, z pewnością go wypróbuję bo mój narzeczony uwielbia ciasto cytrynowe.
OdpowiedzUsuńa takie pytanie mam jaka dlugosc formy? 30 cm?
OdpowiedzUsuńMotyś, mierzyłam na dole 9x28cm
OdpowiedzUsuńPaula...polecam ;)