...przepis pochodzi ze starego ,bardzo starego nr "Poradnika domowego". W oryginalnym przepisie ciasto nie było nasączone ja proponuję jednak nasączyć inaczej jest bardzo suche i jak dla mnie zdecydowanie za dużo jest piany wiec proponuję zrobić ją z 3 białek...
Ciasto:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto upiec na złoty kolor około 30 min w 170st. Ciasto pieczemy w tortownicy. Po upieczeniu gdy wystygnie nasączamy
Masa:
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę ,pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku, mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto upiec na złoty kolor około 30 min w 170st. Ciasto pieczemy w tortownicy. Po upieczeniu gdy wystygnie nasączamy
Masa:
5 żółtek wymieszać z 3 łyżkami mąki pszennej i 0,5l mleka, stale mieszając ugotować budyń. Kostkę masła utrzeć ze szklanka cukru pudru i połączyć z zimnym budyniem. Dodać 100g wiórków kokosowych, wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Piana:
Piana:
W ½ szkl gorącej wody rozpuścić 2 łyżki żelatyny. 5 białek ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szkl cukru. Dodać ostudzona żelatynę, wymieszać i wyłożyć na krem. Polać polewą czekoladową
Jakie piękne ciasto!!!!! O mamo, pyszne musi być!
OdpowiedzUsuńw jak dużej tortownicy upiec biszkopt
OdpowiedzUsuńja piekłam w tortownicy o średnicy 24cm
OdpowiedzUsuńa jak zrboic jakies ciasto z płatek kukurydzianych?
OdpowiedzUsuńBardzo dawno temu często piekłam te ciasto. Było pyszne.
OdpowiedzUsuńMoja mam zawsze robi to ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Cała rodzina się nim zachwyca. O ile się nie mylę nie dodaje wiórków, a alkohol ;-)
OdpowiedzUsuń