...jeden z moich ulubionych serników zawsze wychodzi jest pyszny, puszysty i wilgotny, chyba nawet napiszę najlepszy jaki jadłam, a serniki uwielbiam wręcz i często różne robię. Przepis kumquat z "GP"
1 i 1/2 kg białego sera (drobno zmielony)
3/4 kostki masła
10 jajek
1-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (u mnie półtora opakowania)
15 łyżek cukru
zapach (u mnie cytrynowy)
bakalie
3 paczki herbatników
Masło utrzeć z cukrem i dodawać kolejno po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta należy stopniowo dodawać ser. Do dobrze wymieszanej masy wsypać budyń, dodać bakalie. Na koniec dodać ubitą pianę z białek (nie mieszać mikserem, tylko łyżką). Ser wylać na ułożone na blasze herbatniki piec ok. godziny w 180 st. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.
3/4 kostki masła
10 jajek
1-2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (u mnie półtora opakowania)
15 łyżek cukru
zapach (u mnie cytrynowy)
bakalie
3 paczki herbatników
Masło utrzeć z cukrem i dodawać kolejno po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta należy stopniowo dodawać ser. Do dobrze wymieszanej masy wsypać budyń, dodać bakalie. Na koniec dodać ubitą pianę z białek (nie mieszać mikserem, tylko łyżką). Ser wylać na ułożone na blasze herbatniki piec ok. godziny w 180 st. Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową.
Podam jeszcze przepis na polewę od dorotus76, od kiedy go mam robię tylko ją jest gładka i błyszcząca, trzeba szybko wylewać na ciasto, bo gęstnieje w mig:
- 5 łyżek słodkiej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki masła (masło stopić i zagotować z pozostałymi składnikami)
muszę powiedzieć Żonie żeby zrobiła :)
OdpowiedzUsuńŚliczny! Ja jednak lubię serniki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa jaki wymiar blachy ?
OdpowiedzUsuńblacha duża moja ma 40x25cm ( mierzyłam u góry) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń