...jeden z moich ulubionych jabłeczników, odkąd pamiętam zawsze robiła go moja mama i w sumie nie jadłam takiego jabłecznika u nikogo innego
4 całe jajka
1 szkl. cukru
1 kostka masła
4 szkl. mąki
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kg jabłek
1 szkl. cukru
1 kostka masła
4 szkl. mąki
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kg jabłek
Jajka, cukier i masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na dużą blachę (25x36cm) Ponakłuwać widelcem i troszeczkę podpiec.
Na ciasto wyłożyć jabłka (jabłka należy obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu) Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st...
Właśnie jem jabłecznik...jeszcze gorący i jest przepyszny mimo, że ciasto wyszło mi tylko lekko gęste i musiałam je łyżką rozsmarować, to i tak jest rewelacyjne Ciasto urosło mi bardzo wysokie Przepis jest świetny!!!
OdpowiedzUsuńFama85...;) to się cieszę że smakowało...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa co jak sie doda tortowa make zamiast zwyklej????
OdpowiedzUsuńOlu można dodać również tortową..;)
OdpowiedzUsuńaha dzieki!!
OdpowiedzUsuńwlasnie sie upiekl i chyba dobry!!
Olu...;) no mam nadzieję że zasmakuje jak spróbujesz:)...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, nie jadłam jeszcze tak dobrego jabłecznika... Tylko zamiast 3 szkl. mąki trzeb dodać 3 i pół:) Pozdrawiam i smacznego:*
OdpowiedzUsuńRenato...cieszę się że smakował i miło mi że zostawiłaś komentarz....pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńzrobilam ciasto na jutrzejsze swietowanie ;], zrobilam troche inaczej bo pare warstw do malej formy ( malo osob bedzie) z reszty ciasta zrobilam herbatniki do herbaty ;] wszystko gites poki co, aczkolwiek dalam o wiele wiecej maki... tak gdzies z 5 i wtedy bylo dobre dopiero
OdpowiedzUsuńPozdro
Onicio...mam nadzieje że będzie smakował. Może to moja pomylka wiec zaraz zmienie w przepisie na wiecej maki...pozdrawiam światecznie;)
OdpowiedzUsuńWłąśnie się za niego zabieram wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńArturo...mam nadzieję ze będzie smakował;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmam takie pytanie, robiłem ostatnio jabłecznik pierwszy raz i spód wyszedł trochę twardy, co zrobić żeby to się nie powtórzyło?
OdpowiedzUsuńps i żeby jabłka trzymały się spodu i góry?
OdpowiedzUsuńAdi...może za duzo mąki było bądź za długo pieczone. Jak mnie się czasem zdarzy za długo w piecu trzymać też jest zbyt twarde
OdpowiedzUsuńWitam!jabłecznik jest super pyszny
OdpowiedzUsuńmam pytanie ile podpiekac ten spód ???
OdpowiedzUsuńAniu nigdy nie patrzyłam na czas ale mniej wiecej tak ok 10-15 minut az trochę "urosnie" i lekko sie zarumieni.
OdpowiedzUsuńIde wlasnie piec ciasto.Ostatnio pieklam jablecznik ,ktory mi nie wyszedł. Doszlam do wniosku ze w gazowym piekarniku wyjdzie Ci kazde ciacho.W elektrycznym nie koniecznie.Wazrto spojrzec na to jaki masz piekarnik.
OdpowiedzUsuńAga a ja z kolei sie boję gazowych piekarnikow ;). Mam nadzieję że ten Ci sie uda
OdpowiedzUsuńile gram to 1 kostka masła?
OdpowiedzUsuń200g
Usuń