poniedziałek, 29 września 2008

jabłecznik z przepisu mamy

...jeden z moich ulubionych jabłeczników, odkąd pamiętam zawsze robiła go moja mama  i w sumie nie jadłam takiego jabłecznika u  nikogo innego





4 całe jajka
1 szkl. cukru
1 kostka masła
4 szkl. mąki
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kg jabłek


Jajka, cukier i masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. W razie potrzeby wsypać więcej mąki. Dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część  wyłożyć na dużą blachę (25x36cm) Ponakłuwać widelcem i  troszeczkę podpiec.

Na ciasto wyłożyć jabłka (jabłka należy obrać pokroić i przesmażyć dodać cukru do smaku i troszkę cynamonu) Rozwałkować i wyłożyć na wierzch pozostałą część ciasta. Wierzch posmarować  jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec 40-50 min w temp 170-180st...



22 komentarze:

  1. Właśnie jem jabłecznik...jeszcze gorący i jest przepyszny mimo, że ciasto wyszło mi tylko lekko gęste i musiałam je łyżką rozsmarować, to i tak jest rewelacyjne Ciasto urosło mi bardzo wysokie Przepis jest świetny!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fama85...;) to się cieszę że smakowało...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. a co jak sie doda tortowa make zamiast zwyklej????

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu można dodać również tortową..;)

    OdpowiedzUsuń
  5. aha dzieki!!

    wlasnie sie upiekl i chyba dobry!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu...;) no mam nadzieję że zasmakuje jak spróbujesz:)...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis, nie jadłam jeszcze tak dobrego jabłecznika... Tylko zamiast 3 szkl. mąki trzeb dodać 3 i pół:) Pozdrawiam i smacznego:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Renato...cieszę się że smakował i miło mi że zostawiłaś komentarz....pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilam ciasto na jutrzejsze swietowanie ;], zrobilam troche inaczej bo pare warstw do malej formy ( malo osob bedzie) z reszty ciasta zrobilam herbatniki do herbaty ;] wszystko gites poki co, aczkolwiek dalam o wiele wiecej maki... tak gdzies z 5 i wtedy bylo dobre dopiero

    Pozdro

    OdpowiedzUsuń
  10. Onicio...mam nadzieje że będzie smakował. Może to moja pomylka wiec zaraz zmienie w przepisie na wiecej maki...pozdrawiam światecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Włąśnie się za niego zabieram wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Arturo...mam nadzieję ze będzie smakował;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. mam takie pytanie, robiłem ostatnio jabłecznik pierwszy raz i spód wyszedł trochę twardy, co zrobić żeby to się nie powtórzyło?

    OdpowiedzUsuń
  14. ps i żeby jabłka trzymały się spodu i góry?

    OdpowiedzUsuń
  15. Adi...może za duzo mąki było bądź za długo pieczone. Jak mnie się czasem zdarzy za długo w piecu trzymać też jest zbyt twarde

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam!jabłecznik jest super pyszny

    OdpowiedzUsuń
  17. mam pytanie ile podpiekac ten spód ???

    OdpowiedzUsuń
  18. Aniu nigdy nie patrzyłam na czas ale mniej wiecej tak ok 10-15 minut az trochę "urosnie" i lekko sie zarumieni.

    OdpowiedzUsuń
  19. Ide wlasnie piec ciasto.Ostatnio pieklam jablecznik ,ktory mi nie wyszedł. Doszlam do wniosku ze w gazowym piekarniku wyjdzie Ci kazde ciacho.W elektrycznym nie koniecznie.Wazrto spojrzec na to jaki masz piekarnik.

    OdpowiedzUsuń
  20. Aga a ja z kolei sie boję gazowych piekarnikow ;). Mam nadzieję że ten Ci sie uda

    OdpowiedzUsuń
  21. ile gram to 1 kostka masła?

    OdpowiedzUsuń