sobota, 7 marca 2009

babcine kruche ciasteczka



...przepis na ciasteczka z książki Ewy Aszkiewicz "1001 przepisów-Kuchnia Polska". Ciastka są kruche z  podanego przepisu wychodzi około 30. Jak dla mnie w przepisie stanowczo za dużo cukru. Jeśli będę robiła następnym razem dodam go mniej. Aha ja dodałam jeszcze łyżkę śmietany bo ciasto jakoś nie chciało mi się połączyć. Tutaj przepis podam oryginalny...






2 żółtka
kostka masła
25dag cukru pudru
25dag mąki krupczatki( koniecznie to żadna inna)
dodatkowe żółtko do smarowania ciastek
gruby cukier kryształ do posypania


Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, aż stanie się jednolite i gładkie. Formujemy zgrabny "wałek" i wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Wychłodzone ciasto kroimy na talarki (ok 5-7mm) talarki nie muszą, a nawet nie powinny być super równe;).

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 min w temp 200st.

5 komentarzy:

  1. wygladaja na kruchutkie ... w sam raz na ponury sobotni wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie :). Takie krrruche :). Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dodalam dodatkowo proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ponadczasowe:) I zawsze się udają, nawet mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne!!! Moja Babcia takie robiła :-)

    OdpowiedzUsuń