niedziela, 1 marca 2009

ekspresowe ciasto z owocami


 ...jak w tytule ekspresowo się robi to ciasto. Tym razem w ramach akcji "opróżnianie zamrażalki" zrobiłam z jeżynami, czerwoną i czarną porzeczką...






125g masła
125g cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
3 jajka
200g maki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
garść płatków migdałowych
dowolne owoce



Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli na gładką masę. Następnie wrzucamy po jednym jajku i dalej ucieramy. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wysmarowanej tłuszczem, na wierzch układamy dowolne owoce, lekko je wciskając. Wierzch  posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 45/180°C. Gdy ciasto troszkę przestygnie posypujemy cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. a czy masłą nie powinno być 25 dag??

    OdpowiedzUsuń
  2. nie;) sparwadziłam "zjadłam" 1 już poprawiam powinno byc 125g..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio robiłam czystki w zamrażalniku. Efekt jest taki, że Ty już zrobiłaś pyszne ciasto, a ja muszę coś wymyślić z małżami z Biedronki :)

    OdpowiedzUsuń