czwartek, 21 maja 2009

bakłażan faszerowany



...moje dzisiejsze obiadowe danie. Tak się zastanawiałam co zrobić w rękę wpadł mi ten przepis jednak zrobiłam po swojemu bardzo mi smakowało. Składniki brałam "na oko" i farszu wyszło mi trochę za dużo, ale jutro zrobię chlebki naan, myślę że będą dobrze pasowały i kolacja będzie gotowa...





2 bakłażany
400g mięsa mielonego
1 torebka ugotowanego ryżu
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 pomidory
1 łyżeczka harissy w paście
świeże zioła: koperek, mięta, kolendra
sól, pieprz
kilka łyżek oleju

 


Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ, solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek, obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory, jak i miąższ z bakłażana oraz ugotowany ryż. Wszystko podsmażamy na koniec dodajemy posiekane zioła , harissę  sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut

3 komentarze:

  1. O proszę takie bakłażanowe gołąbki. A ja właśnie kupiłam bakłażana na targu. Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowane bakłażany! Z każdym nadzieniem smakują wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń