...ciasto na kruchym spodzie z kremem z serka mascarpone, bita śmietaną i truskawkami zalanymi galaretką. Przepis Sylwii z "GP". Ciasto pycha, u mnie zaraz na 2 miejscu po cytrynowym. Powtórka będzie z jagodami... Robiłam w tortownicy o średnicy 24cm...
250g maki pszennej
150g masła
1 żółtko (białko odkładamy)
szczypta soli
100g cukru
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.
Krem:
250g serka mascarpone
200ml słodkiej śmietany 30%
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym
50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej
500g truskawek galaretka owocowa,
250ml zimnej wody
Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Wstawić do lodówki.Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć truskawki, pokrojone w plastry i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Wlasnie jestem w trakcie przyrzadzania ciasta. Napisala Pani, iz potrzebne jest 250 ml zimnej wody. Do czego??? Z przepisu na galaretke doczytalam sie 0,5 l goracej wody, w ktorej nalezy ja rozpuscic. Bardzo prosze o podpowiedz:))
OdpowiedzUsuńwłaśnie do galaretki (żeby było szybciej) ale można też zrobić galaretkę w/g przepisu. Pozdrawiam i proszę dać znać jak smakowało bo to jest jedno z moich ulubionych ciast
OdpowiedzUsuńCiasto wyszlo elegancko:)Nieco zmodyfikowalam Pani przepis-truskawki zastapilam konserwowanymi wisniami, zas oryginalna wanilnie-aromatem waniliowym (krem jest po prostu boski;lekki i puszysty!!!). P.S. Wszyscy nie moga doczekac sie jutra, aby w koncu moc skosztowac znakomitego deseru:) Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam, Edyta:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakuje...pozdrawiam i miłego weekendu życzę...;):)
OdpowiedzUsuńa ja zrobiłam biszkopt, ale krem wg przepisu wyżej...jest cudowny ;) z pewnością spróbuję również na tym spodzie
OdpowiedzUsuńYoriko...cieszę się, że i Tobie smakował...;):) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKrem wyszedł pyszny, ale spód wyszedł twardy jak kamień - czy w przepisie nie zabrakło środka spulchniającego np. proszku do pieczenia??
OdpowiedzUsuńnie nie przepis jest jak najbardziej dobry a ciasto jest troche twardawe....ale cieszę sie że krem smakował...pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńa można to ciasto zrobić z inną śmietaną?:) Wygląda przepyszniee:)
OdpowiedzUsuńMagdo nie wiem czy chodzi Ci o śmietanę z mniejszą ilością % Jeśli tak to nie bardzo bo inną trudno jest ubić a musi być ubita żeby krem nie był ze rzadki, ale można ją pominąć wtedy krem nie będzie taki puszysty ale również dobry...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńIza, ależ kusisz ! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJaaaaaaaaaa chce! Jaaaa! Zostal choc kawaleczek???!!!
OdpowiedzUsuńBuziaki
xxx
Kasiu...;))) nie ma ale jak przyjedziesz do mnie to zrobie o !!
OdpowiedzUsuńGrazynko...dziękuję ;)) a ta tarta jest rzeczywiście pyszna ;)
Iza zrobiłam, połowę już zjedliśmy a zdjęcia na dowód zaraz wysyłam :)
OdpowiedzUsuńEwo...ciesze się że smakowała to jest moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto zrobić lepiej dzień przed podaniem. Czy można tego samego dnia?
OdpowiedzUsuńKatja...można zrobić tego samego dnia jak najbardziej tylko trzeba dodać sobie czas na stężenie galaretki
OdpowiedzUsuńwitam. czy serek ze śmietaną należy zmiksować czy delikatnie wymieszać łyżką?
OdpowiedzUsuńSylwia...serek zmiksować z cukrem, śmietanę ubić również mikserem a potem obie rzeczy już połączyć delikatnie łyżką. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń