niedziela, 21 czerwca 2009

tarta truskawkowa z kremem mascarpone

...ciasto na kruchym spodzie z kremem z serka mascarpone, bita śmietaną i truskawkami zalanymi galaretką. Przepis Sylwii z "GP". Ciasto pycha, u mnie zaraz na 2 miejscu po cytrynowym. Powtórka będzie z jagodami... Robiłam w tortownicy o średnicy 24cm...






250g maki pszennej
150g masła
1 żółtko (białko odkładamy)
szczypta soli
100g cukru
2 łyżki mleka


Wszystkie składniki szybko zagnieść i jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego pieca na 180°C i piec przez 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić, nie wyjmować z formy.


Krem:
250g serka mascarpone
200ml słodkiej śmietany 30%  
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii, można zastąpić cukrem waniliowym
50g cukru pudru, lub jak ktoś woli więcej

500g truskawek galaretka owocowa,
250ml zimnej wody


Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Wstawić do lodówki.Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć truskawki, pokrojone w plastry i zalać tężejąca galaretka.  Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.




19 komentarzy:

  1. Wlasnie jestem w trakcie przyrzadzania ciasta. Napisala Pani, iz potrzebne jest 250 ml zimnej wody. Do czego??? Z przepisu na galaretke doczytalam sie 0,5 l goracej wody, w ktorej nalezy ja rozpuscic. Bardzo prosze o podpowiedz:))

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie do galaretki (żeby było szybciej) ale można też zrobić galaretkę w/g przepisu. Pozdrawiam i proszę dać znać jak smakowało bo to jest jedno z moich ulubionych ciast

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyszlo elegancko:)Nieco zmodyfikowalam Pani przepis-truskawki zastapilam konserwowanymi wisniami, zas oryginalna wanilnie-aromatem waniliowym (krem jest po prostu boski;lekki i puszysty!!!). P.S. Wszyscy nie moga doczekac sie jutra, aby w koncu moc skosztowac znakomitego deseru:) Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam, Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że smakuje...pozdrawiam i miłego weekendu życzę...;):)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja zrobiłam biszkopt, ale krem wg przepisu wyżej...jest cudowny ;) z pewnością spróbuję również na tym spodzie

    OdpowiedzUsuń
  6. Yoriko...cieszę się, że i Tobie smakował...;):) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem wyszedł pyszny, ale spód wyszedł twardy jak kamień - czy w przepisie nie zabrakło środka spulchniającego np. proszku do pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
  8. nie nie przepis jest jak najbardziej dobry a ciasto jest troche twardawe....ale cieszę sie że krem smakował...pozdrawiam Iza

    OdpowiedzUsuń
  9. a można to ciasto zrobić z inną śmietaną?:) Wygląda przepyszniee:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Magdo nie wiem czy chodzi Ci o śmietanę z mniejszą ilością % Jeśli tak to nie bardzo bo inną trudno jest ubić a musi być ubita żeby krem nie był ze rzadki, ale można ją pominąć wtedy krem nie będzie taki puszysty ale również dobry...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Iza, ależ kusisz ! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  12. katarzyna-koczwara30 maja 2012 11:43

    Jaaaaaaaaaa chce! Jaaaa! Zostal choc kawaleczek???!!!
    Buziaki
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  13. Kasiu...;))) nie ma ale jak przyjedziesz do mnie to zrobie o !!

    Grazynko...dziękuję ;)) a ta tarta jest rzeczywiście pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Iza zrobiłam, połowę już zjedliśmy a zdjęcia na dowód zaraz wysyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewo...ciesze się że smakowała to jest moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy to ciasto zrobić lepiej dzień przed podaniem. Czy można tego samego dnia?

    OdpowiedzUsuń
  17. Katja...można zrobić tego samego dnia jak najbardziej tylko trzeba dodać sobie czas na stężenie galaretki

    OdpowiedzUsuń
  18. witam. czy serek ze śmietaną należy zmiksować czy delikatnie wymieszać łyżką?

    OdpowiedzUsuń
  19. Sylwia...serek zmiksować z cukrem, śmietanę ubić również mikserem a potem obie rzeczy już połączyć delikatnie łyżką. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń