piątek, 10 lipca 2009

ciasteczka maślane

...przepis znaleziony na jakimś serwisie kulinarnym doczekał się wreszcie realizacji. Ciasteczka szybko się robi smaczne są bardzo słodkie wiec jak ktoś nie lubi bardzo słodkich ciastek  proponuje dodać mniej cukru. Ja zamiast brandy dałam zwykłą czystą wódkę. Ponoć alkohol konieczny w innym razie już smak nie ten...






100 g masła
200 g cukru
1 jajo
1 laska wanilii
2 łyżki brandy
280 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Utrzeć masło z cukrem. Rozciąć laskę wanilii i zeskrobać nożem czarne nasionka. Dodać do masła razem z jajem i brandy. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do masy maślanej i wyrabiać, aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i schłodzić ok pół godziny. Rozwałkować na grubość 3 mm, wyciąć kształty i ułożyć na natłuszczonym pergaminie. Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Ciastka nie powinny zbrązowieć.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie! Dobry przepis na wspólne wakacyjne pieczenie z córką!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam te ciasteczka, nie mam pojęcia co zrobiłąm nie tak, bo były tylko słodkie. Twarde,i nie miały wyglądu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają. Pewnie kiedyś skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj :) Wczoraj zrobiłam ciasteczka,zniknęły w mig ! Super przepis :) Wielkie dzięki !Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Liposuctionn...dziekuję za komentarz ciesze się że skorzystałas z przepisu no i że ciasteczka smakowaly :))

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak, z brandy ciasteczka na pewno są lepsze, bardziej kruche i w ogóle ;)

    OdpowiedzUsuń