...kiedy
 byłam w Tunezji na przeciw hotelu była knajpka w której stołowali się 
głównie miejscowi... my też czasem wracając z plaży zaglądaliśmy na małe
 co nie co. Smakowało mi zawsze jedno danie niby kucharz miał swój 
"warsztat" wystawiony częściowo na ulicy to i tak nie wiedziałam co 
jem:) aż trafiłam na wpis hani-2 na "GP", która pisała, że jest to danie
 w/g przepisu cioci z Libanu i wtedy mnie olśniło, że to jest to!!!! a w
 każdym bądź razie coś bardzo podobnego... zrobiłam i powiem że w smaku 
prawie identyczne. Można podawać na talerzu albo jak kto woli w 
chlebkach np. pita, koniecznie z surówką... 
25 dag drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka białego pieprzu
8 ubitych jaj
1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy
Cebulę,
 sól i pieprz wrzucić do miski. Mieszać ręką, aż wetrze się przyprawy w 
cebulę. Dodać jajka i ubijać, aż mieszanina się spieni. Dodać posiekaną 
natkę i ubić. Na dużym ogniu podgrzać oliwę, wlać masę i smażyć z obu 
stron do zrumienienia. Można wlać od razu wszystko na patelnie wówczas 
omlet będzie grubszy. Ja jak autorka smażyłam partiami bo wolałam 
cieńsze...
 
 
Omlecik świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńJaki swietny pomysl na bułę! :) :)
OdpowiedzUsuń