...jak zobaczyłam te ciasteczka na "GP" musiałam je jak najszybciej zrobić. Wygląd czadowy wchodząc w wątek myślałam, że to jakiś przepis właśnie na pieczarki. Kilka osób narzekało na smak; racja nie są jakieś przepyszne ciastka; są sypkie, piaskowe i mnie nie bardzo smakują. Szybko się robi i warto chociażby je zrobić dla hecy. A przepis z rosyjskiego forum "Cook talk"...
1 jajko
2 szklanki ( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej,
2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
150 g margaryny (u mnie "Kasia")
3/4 łyżeczki sody oczyszczanej
4 czubate łyżki cukru pudru
kakao
2 szklanki ( nie za bardzo pełne) mąki ziemniaczanej,
2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
150 g margaryny (u mnie "Kasia")
3/4 łyżeczki sody oczyszczanej
4 czubate łyżki cukru pudru
kakao
Potrzebna będzie jeszcze pusta , sucha butelka po napoju
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Wrzucić margarynę z cukrem pudrem i chwilkę ucierać. Dodać 1 jajko i znów kilka sekund ucierać. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z sodą i wsypać do masy jajeczno-margarynowej. Utrzeć razem. Ciasto podzielić na małe kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Do małej miseczki wsypać kakao. Końcówkę butelki maczać w kakao i delikatnie wcisnąć w kulkę z ciasta. "Pieczarki" pieczemy ok. 15 minut
tez mam na nie ochote! wygladaja tak wiarygodnie:))
OdpowiedzUsuńŁudząco podobne do pieczarek :)
OdpowiedzUsuńJestes niesamowita w tych wypiekach.. tymi pieczarkami to mnie oczarowalas. Cudny widok.. wrecz wcale nie odbiega od prawdziwych pieczarek..
OdpowiedzUsuńBravo!
Z wyglądu prześliczne ;D
OdpowiedzUsuńale mam pytanie... Czy wie ktoś może, ile około ciasteczek wychodzi z podanej w przepisie ilości?
ciastek wychodzi około 20-25 zależy jakie duże kulki się zrobi...ale jak pisałam za dobre w smaku to one nie są wiec można zrobić z mniejszej ilości. Czuć mąkę ziemniaczaną, ale z drugiej strony pszennej za dużo nie można dosypać bo "pieczarki" nie będą już takie jasne....pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńniesamowite
OdpowiedzUsuńteż zrobiłam i jestem zaskoczona pięknie wyglądają ale smak masakra ledwo zjadłam jedną ale to chyba przez tą sodę choć dałam jej bardzo mało!!!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!Może spróbuję zamienić proporcje mąki - będzie mniej ziemniaczanej i zyskają na smaku?Gdyby polać kapelusze czekoladą byłyby podgrzybki! :-)))
OdpowiedzUsuńH...możesz spróbować aczkolwiek wtedy będa bardziej żółte, może zrób z połowy porcji to nie jest tak że nie sa zjadliwe; zje się je a na pewno wyglądem zachwycą gości ;))
OdpowiedzUsuńale bombowy pomysł! wyglądają jak prawdziwe...można zrobić komuś psikusa nimi hehe
OdpowiedzUsuńZrobilam , dodalam nieco aromatu cytrynowego ..szału nie ma ale można zjeść . Za to wygląd rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńLuna...dokładnie smak nieciekawy ale choćby dla wyglądu warto je choć raz zrobić. Dziekuję za komentarz. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń