...a nawet bardzooooo koperkowa, szybciutka i smaczna, kiedyś robiłam inną z warzywami i często na wywarze. Ostatnio kilkakrotnie korzystałam z przepisu bodzi50...w sam raz na ciepłe dni kiedy nic sie nie chce, a i składniki zawsze są pod ręką. U mnie dziś była bez żółtka za to ze śmietaną...
kilka cebul dymek
garść świeżego koperku
trochę masła
5 szklanek wody
ziemniaki
żółtko
pokrojony koperek i cebulę poddusić na maśle bezpośrednio w garnku , dolać 5 szklanek wody, pokrojone ziemniaki młode, sól. Kiedy ziemniaki będą miękkie,to bierzemy 1 żółtko, dolewamy do niego gorącej zupy, roztrzepujemy dokładnie i dodajemy do zupy- pilnujemy ,żeby się nie zagotowało. Doprawiamy pieprzem na talerzu jak ktoś lubi można dodać śmietanę lub jogurt. Całość posypujemy koperkiem.....
Osobiscie za koperkiem nie przepadam, ale moja siostra wrecz odwrotnie, dlatego ten przepis jej polece..
OdpowiedzUsuńO, u Ciebie też koperkowa :) Chętnie wypróbuję, bo uwielbiam połączenie ziemniaków z koperkiem :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam ten przepis. Bardzo mi posmakowała taka prosta zupka. Dobra dla matki karmiącej, tylko cebulę pominęłam. Żółtko nadaje fajny smak całości. Dziś znowu ją robię :)
OdpowiedzUsuń:) ja też ją lubię w sam raz na szybki obiad. fajnie ,że wypróbowałaś..;)
OdpowiedzUsuńMojej córce bardzo smakuje.Dodałam troszkę marchewki by miała więcej witaminek
OdpowiedzUsuń