30 dag mąki
15 dag masła
10 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany
3 żółtka
Wszystkie składniki zarabiamy na elastyczne ciasto. Wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy krążki, wylepiamy nimi foremki na babeczki. Z ciasta wykrawamy krążki do "zamknięcia" babeczek. Foremki wylepione ciastem wsadzamy na czas przygotowania budyniu do lodówki.
BUDYŃ
można użyć dowolnego budyniu z torebki lub przygotować budyń samodzielnie
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mleka
1/2 laski wanilii
Żółtka rozcieramy w rondelku, z cukrem i mąką na jednolitą masę. Dodajemy ziarenka wanilii. Stawiamy na małym ogniu,wlewamy mleko ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje zestawiamy z ognia.
Ciepłym budyniem napełniamy babeczki i przykrywamy krążkami ciasta, krążki lekko przyklejamy do brzegów babeczek aby budyń podczas pieczenia nie wypłynął.
Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.
Po wyjęciu z pieca wyjmujemy babeczki, odwracamy je "do góry nogami" i posypujemy cukrem pudrem.
Fantastyczne te babeczki! Biorę przepis:)
OdpowiedzUsuńtak prawdziwe mniam ,mniam :)
OdpowiedzUsuńAj jakie apetyczne
Jakie puszyste! I ten budyń w środku! Pycha :)
OdpowiedzUsuńa ja takich babeczek nie kojarze, ale fajne są fajne takie do gory nogami:))))
OdpowiedzUsuńuwielbiam te babeczki, nie weim czemu nie moge ich znalezc ostatnio w zadnej cukierni! dzieki za przepis, teraz bede mogla je zrobic:)
OdpowiedzUsuńmmmmmniaaaam. ; ]]
OdpowiedzUsuńmniamuśne.
palce lizac ... ; p
Już sie pieką sa pyszne!! ; ))
OdpowiedzUsuńUpiekłam i wyszły boskie! Od teraz moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Wam smakują muszę chyba znów je zrobić;):)...pozdrawiam :)Iza
OdpowiedzUsuńfajne masz przepisy :)
OdpowiedzUsuńBożenko dziękuję...;) i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki babeczki pyszne
OdpowiedzUsuńto ja się cieszę że smakowały...i dziękuję za komentarz ...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepyszne są te babeczki:P
OdpowiedzUsuńTakie babeczki kojarzą mi sie z dzieciństwem są PYSZNE!!!!
OdpowiedzUsuńAsmi...;) dziekuję
OdpowiedzUsuńEdyś...to dokladnie tak jak mnie;)
pysznie wyglądają, bardzo apetyczne nadzienie:)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś próbował zamiast budyniu uzupełnić babeczki masą makową? Jeśli tak to czy długość pieczenia nie zwiększyła się? Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne odpowiedzi
OdpowiedzUsuńrobiłam. wyszły pyszne! dzieki
OdpowiedzUsuńDziś je zrobiłam i są pyszne :) Polecam
OdpowiedzUsuń