...uwielbiam ten sos kiedyś kupowałam sosy Łowicza. Przepis mam od koleżanki Marty. Odkąd go mam tzn od 3 lat nie kupiłam w sklepie ani raz sosu. Co roku robię kilkanaście słoiczków. Zimą wystarczy dodać mięso mielone i już mamy obiad. Można dodawać co tylko się chce ja robię jednak tak...
1 kg pomidorów
1/2 szkl. oliwy z oliwek (jak nie mam daje zwykłą i tez jest ok)
trochę czosnku, soli, pieprzu i cukru - wszystko wg upodobań
2 cebule
garstka bazylii (ja daję suszona, ale może być też zielona)
Pomidory obieramy ze skórki i rozdrabniamy na kawałki, cebule tez drobno siekamy, dodajemy wszystkie składniki i gotujemy. Doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Jak się to trochę podgotuje tak z 10 min. na małym ogniu to przelewamy do słoików i pasteryzujemy 20 min.
Od zeszłego roku nie bawię się w ciapanie wszystkiego tylko wrzucam jak leci, włączam blender, zanurzam w garnku, wymiksuje wszystko i dopiero zaczynam gotować, ale jeśli wolicie mieć kawałki pomidorów to oczywiście blender odpada.
Takie domowe sosy są najlepsze! Ja bym wolała z mięskiem...
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne zdjęcie :) Najlepszy sos do spaghetti to taki domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńGrażynko u mnie też wszystko z mięsem musi być..;):)
OdpowiedzUsuńod wielu lat nie kupilam gotowego sosu,jednak najlepsze sa takie domowe :)) bardzo apetycznie wyglada :))
OdpowiedzUsuńhttp://emigrantki-w-kuchni.blogspot.com/
ja z mama osttanio zrobilysmy pelno sloiczkow sosu ale dodatkowo z papryka i cukinią, mniam:))
OdpowiedzUsuńDomowy sos z pewnościa lepszy od tego sklepowego. Kiedys skorzystam z tego przepisu ;)
OdpowiedzUsuńach to spaghetti :) modne w akadamikach :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z mięsem. Dlatego właśnie takiego przepisu na sos szukałem
OdpowiedzUsuń