...przepis o takiej nazwie kiedyś znalazłam w necie... zapisałam i dziś zrobiłam. Kruche rurki w smaku podobne do faworek, wypełnione delikatnym serkiem ricotta. Do ricotty można dodać kawałki czekolady, owoce... wszystko na co macie ochotę. Z podanych składników wyszło mi około 25 rurek....
250g mąki
2 łyżki cukru
25g masła
100 ml wytrawnego białego wina
250g ricotty
1 łyżeczka cukru pudru
50g czekolady gorzkiej
łyżeczka śmietany
białko jajka
olej słonecznikowy
Z mąki, cukru, masła i wina zagnieć elastyczne ciasto i odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie rozwałkować je cienko i wyciąć szklanką okręgi. Nawijać je na metalowe rurki tak, aby ich brzegi zachodziły na siebie (miejsca nachodzenia smarujemy białkiem i dopiero łączymy wtedy na pewno nie odkleją się podczas smażenia). Na rozgrzanym oleju we frytkownicy (ja takowej nie posiadam i smażyłam na patelni) smażymy rurki, aż nabiorą rumianego koloru. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, dodajemy śmietanę. W polewie czekoladowej maczamy końcówki rurek lub smarujemy wnętrze rurek pędzelkiem (ja zrobiłam to i to)
Ricottę ucieramy z cukrem pudrem. Szprycą nakładamy krem do rurek przed podaniem. Po kilku godzinach ciasto może lekko zmięknąć, ale nadal będzie pyszne.
Ależ pysznie wyglądają - piszesz że można dodać owoce to super pomysł.
OdpowiedzUsuńKoniecznie do wypróbowania
pozdrawiam
Ewelosa
Jejku cudne! poproszę jedną! nie mogę się doczekać kiedy dostanę swoje obiecane foremki do rurek :)
OdpowiedzUsuńekstra, po prostu ekstra, mam podobny przepis, musze sie skusic
OdpowiedzUsuńMuszą być bardzo puszyste i delikatnie kremowe w środku. Wyglądają tak apetycznie, że ma się ochotę sięgnąć ale one są tak daleko.... :)
OdpowiedzUsuńSliczne rurki :) A te rozetki z kremu wygladaja tak pysznie... :) Mniam!
OdpowiedzUsuńNiedosyc smakowicie wygladaja.. to jeszcze wybornie podane.. Juz pisalam.. dla mnie jestes MISTRZYNIA!! Pozdrawiam serdecznie :) Glos jak zawsze oddany Super 5!
OdpowiedzUsuńŁał!
OdpowiedzUsuńJakie świetne,kopiuję Twój przepis:)
Koniecznie do wypróbowania!