...banalnie prosty przepis na pyszne powidła śliwkowe, robię je w różnych wersjach z dodatkiem rodzynek, wanilii, cynamonu czasem też dosładzam miodem z mniszka. W każdej smakują wybornie dodałam również do tej tury garść rodzynek...
śliwki
wypestkowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając by nie przywarły do dna. Gotujemy najlepiej przez 3 dni, oczywiście nie bez przerwy. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut....
źródło: "Gotuję bo lubię"
:D W mojej piwnicy zawsze stoi mnóstwo powideł śliwkowych. W tym roku nie będzie, bo śliwki na działce rodzą co dwa lata i dzisiaj wypadł "rok chudy".
OdpowiedzUsuń:) Mmmm...powidła z miodem, chyba nie ma lepszego połączenia.
Mam w tym roku mało śliwek, ale są bardzo słodkie. Dobry pomysł z miodem z mniszka! Może jednak trochę zrobię :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor :) Cieszę się, że przepis się przydał :)
OdpowiedzUsuńu mnie gotuja sie wlasnie powidla sliwkowe, nie chcialam ich robic ale mama sie uparła, ale są smaczne i mam nadzieje ze nam nie stwardnieją jak w tamtyk roku;P
OdpowiedzUsuń;) u mnie też gotuję się II tura...tym razem mam słodkie śliwki wiec myślę ze bez miodu będą...;):)
OdpowiedzUsuńna pewno są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuń