...pod taką nazwą znalazłam je tutaj. I rzeczywiście są idealne. Pierwszy raz jadłam tak pyszne naleśniki, i pierwszy raz robiłam z tak rzadkiego ciasta. Nawet miałam pod ręką mąkę,żeby dodać więcej bo kiedy smażyłam pierwszego naleśnika myślałam ,że nic z tego nie wyjdzie i wyląduje w koszu....:) Wszystko wyszło są pyszne polecam jak najbardziej. Z tej ilości składników wyszło mi 13 naleśników...
125 g mąki
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropli esencji waniliowej
15 g drobnego cukru
szczypta soli
2 jajka
325 ml mleka
100 ml śmietany kremówki
kilka kropli esencji waniliowej
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski. Wymieszać. Dodać jajka, 100 ml mleka ciągle mieszając trzepaczką. Dodać stopniowo resztę mleka i śmietankę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po godzinie dodać esencję. Nalewać cienką warstwę ciasta na patelnię i smażyć ok. 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Ja lubię jasne naleśniki i te co piekłam dla siebie nie odwracałam na drugą stronę bo są tak cieniutkie, że nie było takiej potrzeby. Podawać z dowolnym nadzieniem, u mnie dżem i serek homo...;)
Na prawdę wyglądają na idealne :)
OdpowiedzUsuńale mi ochoty narobiłaś:) ja robię takie z gęstego ciasta ale jutro wypróbuje Twój przepis
OdpowiedzUsuńojoj świetnie wyglądają! ;) Ja mam sałatkę iśc robić..a teraz będę o naleśnikach myśleć; p
OdpowiedzUsuńWyglądają rzeczywiście IDEALNIE! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNareszcie wyszukalem
OdpowiedzUsuńnie tylko wyglądają ale też smakują idealnie.
OdpowiedzUsuńPycha polecam innym spróbować.