...przepis pochodzi ze "Smakera" Ciasto szybko się robi i jest bardzo smaczne, polecam. Robiłam je drugi raz za pierwszym razem w tortownicy 22cm było dość wysokie, dłużej piekłam i było bardziej suche tym razem zrobiłam w 24 i jakoś wyszło mi lepsze było bardziej wilgotne a ja takie lubię. Autorka podaje ze jest to ciasto na tortownicę z kominkiem. Zmniejszyłam również ilość cukru....
1,5 szklanki mąki
4 jajka
20 dag masła
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
2-3 jabłka
3 garście rodzynek
1 tabliczka czekolady gorzkiej
4-5 łyżek wiórek kokosowych
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę ,dodawać po trochu mąkę z proszkiem a na końcu roztopione i przestudzone masło ,połowę ciasta wylać do formy. Na to położyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka ,rodzynki, połamaną na małe kawałki czekoladę i posypać połową kokosu zalać drugą częścią ciasta i wierzch posypać resztą kokosu, piec ok 40 minut w 180 stopniach.
Piękne to ciasto! A zdjęcie wiosny po prostu niesamowite!:)
OdpowiedzUsuńa można zamiast masła dać olej? bo raczej unikam ciast na maśle i margarynie
OdpowiedzUsuńtak można sama robię też ciasta na oleju i czasem zamiast margaryny/masła dodaje też dodaje olej...;)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie jabłek i czekolady z kokosem.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznac,że jabłka jadłam na różne sposoby i w różnych połączeniach, ale połaczenie z czekoladą jest mi obce i z ciekawości wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJakie miłe urozmaicenie szarlotki :D Koniecznie upiekę! Ląduje w ulubionych ;]
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Do środka pewno można dać też inne owoce, a kokos zastąpić migdałami. Muszę zapisać.
OdpowiedzUsuńDziękuję z inspirację. Zapraszam na moją wersję tego ciasta. Pozdrawiam, pati :)
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno można wypróbować z różnymi wariantami owocowymi i bakaliowymi... Połączenie jabłek i czekolady trochę zaskakujące, ale na pewno trzeba go spróbować ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco czekolada+kokos+jabłka na pewno do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńhej jeśli można zamiast masła dać olej to ile go dać?
OdpowiedzUsuńmożna jak najbardziej około pół szklanki...:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis! Wypróbowałam i "podałam dalej".
OdpowiedzUsuń