niedziela, 2 maja 2010

ciasto z jabłkami i czekoladą

...przepis pochodzi ze "Smakera" Ciasto szybko się robi i jest bardzo smaczne, polecam. Robiłam je drugi raz za pierwszym razem w tortownicy 22cm było dość wysokie, dłużej piekłam i było bardziej suche tym razem zrobiłam w 24 i jakoś wyszło mi lepsze było bardziej wilgotne a ja takie lubię. Autorka podaje ze jest to ciasto na tortownicę z kominkiem. Zmniejszyłam również ilość cukru....






1,5 szklanki mąki
4 jajka
20 dag masła
3/4 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
2-3 jabłka
3 garście rodzynek
1 tabliczka czekolady gorzkiej
4-5 łyżek wiórek kokosowych



Jajka ubić z cukrami na puszystą masę ,dodawać po trochu mąkę z proszkiem a na końcu roztopione i przestudzone masło ,połowę ciasta wylać do formy. Na to położyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka ,rodzynki, połamaną na małe kawałki czekoladę i posypać połową kokosu zalać drugą częścią ciasta i wierzch posypać resztą kokosu, piec ok 40 minut w 180 stopniach.

13 komentarzy:

  1. Piękne to ciasto! A zdjęcie wiosny po prostu niesamowite!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a można zamiast masła dać olej? bo raczej unikam ciast na maśle i margarynie

    OdpowiedzUsuń
  3. tak można sama robię też ciasta na oleju i czasem zamiast margaryny/masła dodaje też dodaje olej...;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super połączenie jabłek i czekolady z kokosem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę przyznac,że jabłka jadłam na różne sposoby i w różnych połączeniach, ale połaczenie z czekoladą jest mi obce i z ciekawości wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie miłe urozmaicenie szarlotki :D Koniecznie upiekę! Ląduje w ulubionych ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny przepis. Do środka pewno można dać też inne owoce, a kokos zastąpić migdałami. Muszę zapisać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję z inspirację. Zapraszam na moją wersję tego ciasta. Pozdrawiam, pati :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kulinarne fajerwerki22 maja 2010 23:38

    Ciasto na pewno można wypróbować z różnymi wariantami owocowymi i bakaliowymi... Połączenie jabłek i czekolady trochę zaskakujące, ale na pewno trzeba go spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi zachęcająco czekolada+kokos+jabłka na pewno do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  11. hej jeśli można zamiast masła dać olej to ile go dać?

    OdpowiedzUsuń
  12. można jak najbardziej około pół szklanki...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis! Wypróbowałam i "podałam dalej".

    OdpowiedzUsuń