....semifreddo przepyszny lodowy deser, lekki jak chmurka. W sam raz na upały. Widziałam kilka przepisów np z mascarpone, z czekoladą kombinacji może być wiele dziś zrobiłam w/g tego przepisu z jagodami truskawkami i bezą.
Semifreddo powinno być lekko zmrożone. Według przepisu powinno się je mrozić 2-3 godziny. Jak pisze Alkat jeśli dłużej zostanie w zamrażalniku to przed podaniem należy je pozostawić kilka minut na talerzykach w temperaturze pokojowej, żeby nabrały odpowiedniej temperatury...
Semifreddo powinno być lekko zmrożone. Według przepisu powinno się je mrozić 2-3 godziny. Jak pisze Alkat jeśli dłużej zostanie w zamrażalniku to przed podaniem należy je pozostawić kilka minut na talerzykach w temperaturze pokojowej, żeby nabrały odpowiedniej temperatury...
500 ml śmietany kremówki (36%)
2 jajka,
6 łyżek drobnego cukru,
1 łyżka cukru waniliowego( a najlepiej ziarenka wanilii)
100 g pokruszonych bez,
owoce
Jajka ubić z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym na puszystą, prawie białą masę. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę z 2 łyżkami cukru. Do śmietany dodać jajka i ostrożnie wymieszać. Dodać bezy, owoce i delikatnie wymieszać. Prostokątny pojemnik (u mnie keksówka) wyłożyć folią spożywczą i przelać do niego masę. Schłodzić w zamrażalniku 2-3 godz.
Gotowe semifreddo wyjąć z pojemnika, odwinąć folię i kroić w grube plastry. Ja zostawiłam kilka owoców, rozdrobniłam blenderem i polałam owocowym sosem....
To musi smakować wyśmienicie!:)
OdpowiedzUsuńpychota! w sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuńAle super deser !
OdpowiedzUsuńCo ja bym dała za kawałeczek takiego deseru w te upalne dni. Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńPyszności u Ciebie Iza. Takiego deseru jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda ten deserek:) zjadłabym z checią, bo taki upał:)
OdpowiedzUsuńO, raju! Nie wiedziałam, że semifreddo to taki prosty deser:))Ale bym zjadła.....
OdpowiedzUsuńPozdrowionka ciepluśkie!:)
Dziekuję za komentarze... powiem Wam że mi się jakoś w tym roku lodów nie chce kupować wolę semifreddo...
OdpowiedzUsuńAniu zrób u mnie przepis ponad rok leżał i żałuje że wcześniej się za niego nie zabrałam
Bardzo apetyczne! To coś dla mnie! pozdro:)
OdpowiedzUsuńHej, Twoje zdjęcie jest 100 na Wykrywaczu!Gratulujemy :D Podlinkowaliśmy Cię na naszym profilu na facebooku http://www.facebook.com/pages/Wykrywacz-smaku/163112597063123
OdpowiedzUsuń