piątek, 13 sierpnia 2010

naan نان...


...naan,نان नान, płaski chlebek drożdżowy z białej mąki pochodzi z Azji środkowej, piecze się go w piecu tandoor. Wiele razy już go robiłam do różnego rodzaju potraw z kuchni indyjskiej jak i arabskiej. Mnie najbardziej smakuje posypany czarnuszką lub kuminem....






1,5 szkl. mąki
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant (czasem daję zwykłe ale to tak na oko wykruszę)
1 łyżeczka miodu
1 plaska łyżeczka soli
2 łyżki ghee (jak nie mam dodaję oleju)
2 łyżki jogurtu naturalnego



w misce mieszamy wszystkie składniki, wodę dolewamy powoli bo czasem nie potrzeba całej, zagniatamy dość miękkie ciasto. Dzielimy na ok 6 części formujemy z nich kulki, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Każdą kulkę rozwałkowujemy na grubość 0,5cm (ja robię to w ręku) jeśli chcemy posypujemy czarnuszką przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik wraz z blachą u mnie na fuul 250°C. Przekładamy chlebki na blachę oprószoną mąką i pieczemy ok 10 minut, chlebki nie mogą być za bardzo spieczone bo będą twarde. Ja czasem robię z podwójnej porcji i gorące wkładam do woreczka lub zawijam w ściereczkę i mam na drugi dzień...

5 komentarzy:

  1. Iza zadziwiasz mnie :) Spróbowałabym, mogę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, muszę ten przepis wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ladne, tez mam ochote je zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale fajne to pieczywko:) z czarnuszką i kminkiem musi smakować super:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam raz taki chlebek i nabrałam ochoty na kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń