...100% sera w serniku bez żadnego spodu. To mój pierwszy sernik wiedeński bo szukając przepisu znalazłam kila ciekawych ale trochę różniących się od siebie i wszystkie mam w planie wypróbować. Na pierwszy ogień poszedł ten z bloga Majanki.
1 kg półtłustego lub tłustego twarogu zmielonego (u mnie z wiaderka)
6 jajek
125 g miękkiego masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
laska wanilii bądź aromat waniliowy
1 szklanka cukru
bakalie według uznania (u mnie tym razem rodzynki)
Żółtka ubijamy z cukrem do białości. Stopniowo dodajemy twaróg, dalej ubijając, miękkie masło, mąkę/budyń, ziarenka z wanilii bądź aromat, i na koniec bakalie. Z białek należy ubić pianę i delikatnie wymieszać z resztą masy. Sernik przekładamy do tortownicy (średnica 24cm) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 1 godzinę. Podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową żeby sernik pozostał jasny. Sernik czasem lubi opadać po upieczeniu mój za wiele nie opadł ale za to w jednym miejscu pękł. Dlatego najlepiej jest go studzić przy lekko uchylonym piekarniku.
nescafe mam nadzieję że będzie smakował..;)
OdpowiedzUsuńDo bani kompletnie.
OdpowiedzUsuńNiesłodki, nie z mojej bajki :(
To chyba nie jest problem wsypac troche wiecej cukru? :)))
UsuńPYCHA Mój pierwszy sernik, a drugie ciasto pieczone i nie zamierzam przestać
OdpowiedzUsuńP. S. Dodałam jeszcze cukier waniliowy i uważam, że na drugi dzień jest zdecydowanie lepszy Taka ze mnie , że zjadłam pół tortownicy sama Super blog
OdpowiedzUsuńOlusia...ciesze się że smakował i dziękuję za komentarze...pozdrawiam miło Iza
OdpowiedzUsuńjest pyszny , od roku (chyba)mój ulubuony, innego nie robie
OdpowiedzUsuńSilka...cieszę się ze smakuje:) miło się czyta komentarze że ktoś korzysta z przepisów...pozdrawiam miło
OdpowiedzUsuńPrzepychota ,nigdy nie piekłam serników,a ten piekę już chyba 10 raz-jest miód w gębie-taki smaczny!!!dziękuję za cudowny przepis!!!
OdpowiedzUsuńRena...dziękuje za komentarz i cieszę się że smakuje...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńznalazłam ten przepis i zaraz idę robić ciasto :-).piekłam podobne 20 lat yemu,potem nie bylo kiedy... mam nadzieję, że znajde "ten" smak..
OdpowiedzUsuńFinlandia mam nadzieję że będzie smakował. Jak zrobisz daj znać ;)
OdpowiedzUsuńSernik urósł w piecyku wylewając się poza formę. Pachniał urzekająco. Chodziłam na paluszkach, żeby nie opadł. Jednak opadł w czasie studzenia w piekarniku. Ale co tam!!! Był tak pyszny, że piekę znowu :-). Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFinlandia...dziekuję za komentarz i fajnie że smakował. Mnie on może dużo nie opada ale pęka czesto wrr. A ostatnio gdzies wyczytałam że takie "cięższe" serniki nie należy za dużo mnieszać żeby nie napowietrzyć. Przy nastepnym serniku wypróbuję.
OdpowiedzUsuńmam pytanko...pieczemy na 170 stopni...gora-dol---czy powietrzem...?
OdpowiedzUsuńEwo...ja piekę góra dół bo mój termoobieg za bardzo "wysusza" ciasto
OdpowiedzUsuńsuper sernik pyszny
OdpowiedzUsuńjest pyyyyyyszny i zawsze sie udaje i co baardzo wazne szybko go sie robi i tylko dwie miski sa do mycia:))))
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny sernik, upiekł się bez problemu. Zostały ostatnie dwa kawałeczki :)
OdpowiedzUsuńSernik pyszny. Cała rodzina się zajadała. Dziękuję za kolejny fajny przepis.
OdpowiedzUsuńMoka :))cieszę się że smakował. I dziekuje za komentarz. Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńWitam. Bardzo brakuje mi w opisie rozmiaru blaszki... Jakoś mało kto podaje taki detal . Poproszę więc w odniesieniu do tego wypieku.Pozdrawiam. Lucyna
OdpowiedzUsuńRozmiar jest podany w opisie 24cm
Usuń