...przepis dobre 10 lat temu podała mi koleżanka z pracy... bardzo długo drożdżowe robiłam tylko z tego przepisu...jest puszyste i co najważniejsze nie "suche:...
proporcje na dużą blachę (24x38), szklanka - 250 ml
10dkg drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
1,5 szkl mleka
Mleko podgrzać, wrzucić pokruszone drożdże, wsypać łyżeczkę cukru i posypać mąką. Przykryć ściereczką i poczekać, aż drożdże wyrosną.
4 szkl. mąki
2 całe jajka i 2 żółtka
2 łyżki smalcu
4 łyżki cukru
rodzynki, esencja waniliowa
Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, dodać pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy mąki) Dodać rodzynki znów przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć wyrośnięte ciasto na blachę, posypać kruszonką (ja robię tak na „oko" pół masła, cukier, cukier waniliowy, mąka)Piec w 160 st około 45-50 minut....
Jak nie suche, to zapisuje przepis do wypróbowania:)) Pyszniutko wygląda!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ! Ze smalcem drożdżowego jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJak ja Ci zazdroszcze, ze masz to zkim jesc... Moj maz, jak mu zaprezentowalam po raz pierwszy drozdzowke, tylko sie skrzywil: 'to jest deser?'... Jadlam sama, 3 dni. Mam nauczke... :):):)
OdpowiedzUsuńJakie puszyste, piękne ciacho drożdżowe. Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńTylko mogę Ci Iza pozazdrościć, ja drożdżowego jeszcze nie robiłam. Twoje prezentuje się smakowicie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta drożdżowe, Twoje wygląda mega smakowicie, mniam
OdpowiedzUsuńwygląda baaaaardzo puszyście :)) Uwielbiam takie ciasto do herbatki :))
OdpowiedzUsuńdrożdżowe zjadliwe dla mnie to włąśnie tylko takie wilgotne, nie lubię zatykających suchych ciast, które żeby przełknąć trzeba popić :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńandzia, piegusku polecam bo ja tez nie przepadam za suchymi ciastami a to jest fajne
OdpowiedzUsuńGrażynko ja jak robiłam pierwszy raz to się wahałam bo jak to ciasto ze smalcem
lejdi..;) u mnie każdy je w ten sam dzień a potem sama kończę..na szczęście drożdżowe może długoooo poleżeć
majanko, Ewo, Kasiu, milk..;) dziękuję za miłe słowa
Taki przepis dała mi kiedyś moja Mama, tylko bez smalcu, a z odrobiną masła : )
OdpowiedzUsuń